Wybierz swoją kolorystykę
   
Głównym sprawcą zatruć pokarmowych u dzieci są bakterie lub wytwarzane przez nie toksyny. Oto garść praktycznych rad, jak uchronić maluszka przed zakażeniem.

Żywienie dzieci powinno zawierać zasady jak chronić maluszka przed zakażeniem. Złe samopoczucie, bóle brzucha, nudności, wymioty i podwyższona temperatura – to typowe objawy zatrucia pokarmowego, które dla dzieci (szczególnie tych najmniejszych) może być niebezpieczne. Stosuj kilka prostych zasad w kuchni, a niebezpieczne bakterie nie będą zagrażać zdrowiu Twojego maluszka.

Dbaj o czystość



Przede wszystkim myj ręce, zanim zaczniesz przygotowywać jakkolwiek posiłek. Do tego celu użyj ciepłej wody i mydła. Pamiętaj, aby ręce umyć starannie, a nie tylko opłukać wodą. Ważne, aby również dopilnować, by Twoja pociecha prze każdym posiłkiem myła rączki. Na dłoniach dzieci aż roi się od rożnego typu bakterii i wirusów.
Zanim podasz maluchowi jakiekolwiek owoce czy warzywa, dokładnie je wyszoruj. Ta zasada dotyczy również tych gładkich i kolorowych w próżniowych opakowaniach. Dbaj o czystość talerzy, sztućców i desek do krojenia. Te ostanie segreguj – oddzielna deska (najlepiej szklana) powinna być do mięsa, a inna do ryb. Nie krój na nich pieczywa!

Sprawdzaj terminy ważności



Nawet jeśli produkt nie wydaje Ci się zepsuty, nie podawaj go maluszkowi po upływie terminu ważności. Mogą się w nim znajdować groźne bakterie, wywołujące zatrucie pokarmowe. Pamiętaj, aby produkty przechowywać w warunkach, jakie zaleca producent. Na przykład jogurty trzymaj w lodówce, gdyż w temperaturze pokojowej mogą przestać nadawać się do jedzenia zanim minie ich termin ważności.

Rozmrażanie, podgrzewanie…



Jeśli masz jakiś zamrożony produkt, postaraj się go rozmrażać w lodówce a nie na blacie kuchennym, gdzie padają promienie słoneczne. Może to potrwa trochę dłużej, ale z pewnością ograniczy rozwój bakterii. Nie zamrażaj ponownie produktów!
Nie ma nic złego w sytuacji, kiedy podasz podgrzewany obiad. Staraj się natomiast nie podgrzewać dania kilkakrotnie. Bakterie lubią ciepło!

Uwaga na jajka!



Zanim włożysz do rondelka jajko w celu ugotowania, dokładnie go wyszoruj. Małym dzieciom absolutnie nie podawaj jajek na surowo. Tiramisu czy kogel – mogel nie są deserami, które powinny jeść dzieci.

poleć znajomemu

Imię i nazwisko nadawcy:
E-mail adresata:
Poleć


Link został wysłany

konkursy suwaczki
Wybierz miesiąc, który Cię interesuje:

POKAŻ
Wybierz miesiąc, który Cię interesuje:

POKAŻ