Wegetarianka w ciąży – jak skomponować dietę?
To nieprawda, że wegetarianki nie mają szans na urodzenie zdrowego dziecka. Dieta bez produktów pochodzenia zwierzęcego może być również wartościowa! Pod warunkiem, że zachowasz szczególną ostrożność – Twój organizm potrzebuje teraz większej ilości substancji odżywczych.
Nie jesz mięsa? Postaraj się dobrze skomponować swój jadłospis, najlepiej pod okiem doświadczonego dietetyka. Wtedy nie zaszkodzisz sobie i dziecku.
Dieta a dieta
Zastanawiając się nad tym jak komponować jadłospis w okresie ciąży, musisz przeanalizować jakim „typem” wegetarianki jesteś. Jeśli tylko rezygnujesz z mięsa a jadasz ryby i inne produkty w odpowiednich ilościach i proporcjach, Twoja dieta prawdopodobnie zawiera wszystko, czego potrzebujesz. Zwłaszcza jeśli spożywasz jaja i nabiał. Jeśli jesteś weganką i całkowicie wyrzekasz się produktów pochodzenia zwierzęcego, najlepiej jeśli na czas ciąży będziesz pod stałą kontrolą lekarza dietetyka, który pomoże Ci w ułożeniu prawidłowego jadłospisu. W tej sytuacji prawdopodobnie będziesz musiała przyjmować suplementy odpowiednio dobranymi preparatami wapnia, żelaza, kwasów Omega-3, witamin z grupy B oraz witaminy D.
Źródła białka
Jeśli ze swojej diety wykluczasz białka pochodzenia zwierzęcego (mleko czy jajka), możesz dostarczyć je organizmowi w inny sposób. W tym przypadku Twój jadłospis powinien obfitować w ziarna zbóż, zielone warzywa i rośliny strączkowe. Produkty te zawierają nie tylko białko, ale również błonnik, minerały i witaminy.
Wapń dla mocnych kości
Jeśli jesteś w ciąży, Twoja dieta powinna być bogata w produkty zawierające wapń. Dzięki temu Ty i Twój maluszek będziecie mieć mocne kości i zęby. Jeśli nie spożywasz mleka, jedz rośliny strączkowe i kasze.
Gdzie szukać żelaza?
Mięso jest bardzo cennym źródłem żelaza. Jeśli wykluczysz je z diety musisz zadbać o dostarczenie go organizmowi z innych źródeł. Jedz więc nasiona roślin strączkowych, produkty zbożowe z grubego przemiału i warzywa. Aby ułatwić wchłanianie pierwiastka, spożywaj jednocześnie produkty obfitujące w witaminę C. Jeśli chcesz zwiększyć przyswajalność pierwiastka, zrezygnuj również z picia czarnej herbaty i kawy.
Kwasy Omega-3
Niekwestionowanym i najlepszym źródłem kwasów Omega-3 są tłuste ryby morskie. Jeśli ich nie jesz, postaraj się wzbogacić swój jadłospis o orzechy włoskie nasiona lnu i soi.