Ważne pierwiastki w diecie dziecka
Niektóre pierwiastki i minerały odgrywają szczególną rolę w walce systemu odpornościowego z wirusami, bakteriami i grzybami. Żelazo, cynk i miedź – oto, czego nie może zabraknąć w diecie Twojego maluszka.
Żelazo to składnik cząsteczek hemoglobiny, transportującej tlen do wszystkich komórek ciała. Jeśli w organizmie jest za mało żelaza, komórkom brakuje tlenu. Efekt? Anemia, objawiająca się min. bladością, podatnością na infekcje oraz ogólnym osłabieniem. Aby Twój maluszek nie cierpiał na niedobory żelaza, jego jadłospis wzbogać o mięso, owoce, warzywa. Ogranicz spożycie słodyczy i gazowanych napojów. Pamiętaj jednak, że samo podanie produktów bogatych w żelazo nie oznacza, że organizm wchłonie całą zawartość tego pierwiastka. Najlepiej wchłania się żelazo pochodzące z produktów mięsnych (szczególnie bogata w ten pierwiastek jest wołowina). Gorzej to, pochodzenia roślinnego. Co ważne, wchłanianie żelaza jest znacznie lepsze, jeśli spożywa się je razem z pokarmami, zawierającymi witaminę C. A więc do obiadu wskazane jest podawanie surówek lub soku. Dużą zawartość żelaza mają również jajka, wątróbka, natka pietruszki suszone morele oraz rodzynki.
Cynk
Cynk jest mikroelementem, który jest niezbędny w procesie prawidłowej przemiany materii, gdyż wchodzi w skład ponad 200 enzymów i jest konieczny do właściwego funkcjonowania wielu hormonów (między innymi hormonu wzrostu, hormonów płciowych, hormonów grasicy i insuliny). Cynk jest niezbędny w produkcji przeciwciał. Dzięki niemu, w szpiku kostnym powstają białe krwinki, wpływa również na dojrzewanie limfocytów T (sterujących pracą układu odpornościowego). Cynk hamuje także rozwój bakterii. Dlatego, jeśli chcesz aby Twój maluch był odporny, w jego diecie nie może zabraknąć takich produktów jak: kasza gryczana, pieczywo razowe, ser żółty, orzechy, ziarna dyni i słonecznika, warzywa strączkowe. Szczególnie bogate w cynk są otręby owsiane.
Miedź
Miedź jest pierwiastkiem śladowym, który występuje w całym organizmie. Wchodzi w skład wielu enzymów i bierze udział w wielu procesach przemian metabolicznych. Miedź uczestniczy w procesie krwiotworzenia. Szczególną rolą tego pierwiastka jest uczestnictwo w tworzeniu fagocytów – białych krwinek, zwalczających wirusy i bakterie. Miedź wspomaga wchłanianie żelaza. Jej niedobór w organizmie może spowodować podatność na infekcje. Bogatym źródłem miedzi są zielone warzywa, pełne ziarna zbóż, orzechy, nasiona roślin strączkowych, mięso, śliwki, buraki, kalarepa i pomidory.