Unikaj bakterii
Głównym sprawcą zatruć pokarmowych u dzieci są bakterie lub wytwarzane przez nie toksyny. Oto garść praktycznych rad, jak uchronić maluszka przed zakażeniem.
Złe samopoczucie, bóle brzucha, nudności, wymioty i podwyższona temperatura – to typowe objawy zatrucia pokarmowego, które dla dzieci (szczególnie tych najmniejszych) może być niebezpieczne. Stosuj kilka prostych zasad w kuchni, a niebezpieczne bakterie nie będą zagrażać zdrowiu Twojego maluszka.
Dbaj o czystość
Przede wszystkim myj ręce, zanim zaczniesz przygotowywać jakkolwiek posiłek. Do tego celu użyj ciepłej wody i mydła. Pamiętaj, aby ręce umyć starannie, a nie tylko opłukać wodą. Ważne, aby również dopilnować, by Twoja pociecha prze każdym posiłkiem myła rączki. Na dłoniach dzieci aż roi się od rożnego typu bakterii i wirusów.
Zanim podasz maluchowi jakiekolwiek owoce czy warzywa, dokładnie je wyszoruj. Ta zasada dotyczy również tych gładkich i kolorowych w próżniowych opakowaniach. Dbaj o czystość talerzy, sztućców i desek do krojenia. Te ostanie segreguj – oddzielna deska (najlepiej szklana) powinna być do mięsa, a inna do ryb. Nie krój na nich pieczywa!
Sprawdzaj terminy ważności
Nawet jeśli produkt nie wydaje Ci się zepsuty, nie podawaj go maluszkowi po upływie terminu ważności. Mogą się w nim znajdować groźne bakterie, wywołujące zatrucie pokarmowe. Pamiętaj, aby produkty przechowywać w warunkach, jakie zaleca producent. Na przykład jogurty trzymaj w lodówce, gdyż w temperaturze pokojowej mogą przestać nadawać się do jedzenia zanim minie ich termin ważności.
Rozmrażanie, podgrzewanie…
Jeśli masz jakiś zamrożony produkt, postaraj się go rozmrażać w lodówce a nie na blacie kuchennym, gdzie padają promienie słoneczne. Może to potrwa trochę dłużej, ale z pewnością ograniczy rozwój bakterii. Nie zamrażaj ponownie produktów!
Nie ma nic złego w sytuacji, kiedy podasz podgrzewany obiad. Staraj się natomiast nie podgrzewać dania kilkakrotnie. Bakterie lubią ciepło!
Uwaga na jajka!
Zanim włożysz do rondelka jajko w celu ugotowania, dokładnie go wyszoruj. Małym dzieciom absolutnie nie podawaj jajek na surowo. Tiramisu czy kogel – mogel nie są deserami, które powinny jeść dzieci.