Produkty z grilla w diecie dziecka
Piękny aromat, świeże powietrze i miła atmosfera – oto uroki letniego grillowania. Twój kilkulatek również może korzystać z atrakcji, jaką jest obiad z rusztu. Pod warunkiem, że posiłek zostanie przygotowany w odpowiedni sposób.
Mięso z grilla jest smaczne, soczyste i niezwykle kruche. Aby było zdrowe, musisz pamiętać o przestrzeganiu kilku zasad:
-Zdrowiej piec mięso na grillu elektrycznym lub patelni grillowej. Podczas pieczenia na tradycyjnym grillu, wytapiający się tłuszcz spada na rozżarzone węgle. Spalając się, wytwarza rakotwórcze związki, które wraz z dymem osiadają na piekącym się mięsie i innych produktach które przygotowujesz na ruszcie.
Najbezpieczniej jest piec mięso lub ryby w folii aluminiowej.
-Jeśli przyrządzasz posiłki na grillu tradycyjnym, do rozpalania nigdy nie używaj łatwopalnych płynów (benzyna, denaturat itp.)
-Dzieci nie powinny jeść grillowanych kiełbas, parówek czy wędlin, gdyż w wysokiej temperaturze powstają w nich szkodliwe substancje.
-Nie podawaj dziecku produktów przypalonych – w zwęglonych kawałkach zawartych jest wiele substancji, które nie służą zdrowiu.
-Jeśli przyrządzasz dziecku mięso (np. pierś z kurczaka czy rybę), przed podaniem dokładnie sprawdź, czy się upiekło. Gotowe trzymaj z daleka od surowego.
-Nie używaj tych samych, nie umytych w między czasie naczyń zarówno do surowego, jak i grillowanego mięsa.
Pyszne i zdrowe dla kilkulatka są warzywa upieczone na grillu (cukinia, papryka, pomidory, bakłażany). Niestety holenderscy naukowcy dowiedli, że grillowanie ziemniaków (lub tostów) nie jest dobre dla zdrowia. Powstający wtedy związek (akrylamid) ma działanie rakotwórcze.