Nasiona, pestki…
Niedoceniane w codziennej diecie. A szkoda, bo są cennym źródłem składników odżywczych. Nasiona i pestki – ważny element jadłospisu kilkulatka.
Lista zalet, jakie niesie ze sobą regularne spożywanie nasion jest niezwykle długa. Te niewielkie dodatki do pieczywa, bułeczek, sałatek czy surówek zawierają dużą ilość witamin białka i błonnika. Są również kopalnią nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz składników mineralnych.
Sezam
Uprawiany głównie w Afryce i Azji sezam uważany jest za pierwszą roślinę, z której pozyskiwano olej. Nasiona sezamu zawierają około 50% tłuszczu. Poza tym zawierają magnez, fosfor, potas i witaminy. Sezam wykorzystywany jest głownie do wyrobu słodyczy oraz ozdabiania pieczywa i ciastek. Regularne spożywany reguluje pracę układu krwionośnego.
Dynia
Pestki dyni mają szerokie zastosowanie w leczeniu rozmaitych dolegliwości. Zawierają sporo witamin, a także: miedź, siarkę, selen, magnez i cynk. Nasiona dyni stanowią zdrową i smaczną przekąskę. Często są wspaniałym dodatkiem do pieczywa i sałatek. Świeże, nieprzesuszone pestki dyni stosowane są przeciwko pasożytom przewodu pokarmowego. Korzystnie wpływają na stan włosów i paznokci. Działają moczopędnie. Regularne ich spożywanie przeciwdziała miażdżycy. Stosuje się je w leczeniu stanów zapalnych nerek oraz chorobach układu moczowego.
Słonecznik
Nasiona słonecznika są niezwykle bogate w białko najwyższego gatunku, witaminy E, A, D oraz witaminy z grupy B. Są niezwykle bogate w cynk, wapń, potas i żelazo. Stanowią idealny dodatek do pieczywa, ciastek i sałatek. Nasiona słonecznika korzystnie wpływają na pracę układu krwionośnego oraz nerwowego. Doskonale wspomagają pracę układu immunologicznego.