EKOzakupy
Czy naprawdę warto kupować żywność pochodzącą z upraw ekologicznych? Odpowiedź brzmi: tak, mimo że jest droższa. W sklepach produkty ekologiczne oznaczane są symbolami „eko”, „bio” lub „organic”.
Produkty eko powinny jeść głównie kobiety w ciąży, niemowlęta oraz małe dzieci. Znajdziesz je głównie w sklepach z ekologiczną lub zdrową żywnością. Ale nie tylko. Dostępne są również w supermarketach (na takie produkty wyznaczone są specjalne stoiska), a także w zwykłych sklepach. Szukając produktów ekologicznych sprawdź, czy na opakowaniu obok napisu EKO/BIO/ORGANIC jest: nazwa i numer upoważnionej jednostki certyfikującej dany produkt, nazwa oraz adres producenta (przetwórcy lub sprzedawcy) oraz napis „Produkt rolnictwa ekologicznego” lub „Rolnictwo ekologiczne system kontroli WE”. Jeśli kupujesz produkty nieopakowane (np. warzywa czy owoce), poproś sprzedawcę o pokazanie stosownego certyfikatu, potwierdzającego, iż żywność pochodzi z upraw ekologicznych.
Mleko
Mieszanki bio są wytwarzane z mleka najwyższej jakości czyli mają wyższą wartość odżywczą od nieekologicznego. Pochodzi ono od krów, które pasą się na świeżym powietrzu i jedzą ekologiczną (bez nawozów sztucznych) paszę. Badania dowodzą, że dzieci kobiet, które regularnie spożywają mleko ekologiczne (oraz jego przetwory) przez pierwsze dwa lata swojego życia są mniej narażone na alergie niż dzieci, których mamy w okresie ciąży spożywały żywność wysoko przetworzoną. Mleko bio jest nie tylko zdrowsze (np. zawiera więcej wapnia niż to produkowane powszechnie) ale i smaczniejsze.
Mięso
Mięso pochodzące z upraw ekologicznych nie jest tanie, ale naprawdę warto je kupować. Głównie dlatego, że nie jest naszpikowane chemią. Zwierzęta z gospodarstw ekologicznych karmi się paszą w której nie ma chemii, antybiotyków, sterydów czy hormonów. Żyją one w dobrych warunkach: mają dostęp do światła i wybiegu.
Warzywa i owoce
Te pochodzące z upraw ekologicznych są mniejsze i generalnie wyglądają mało apetycznie. Są również droższe. Mimo to warto je kupować, bo są smaczniejsze i zdrowsze. Uprawia się je bez nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roslin (np. pestycydów). Kupując je masz pewność, że nie rosły one przy drodze.