Czekolada w diecie dziecka
W tym tygodniu, a dokładnie 12 kwietnia, obchodzimy Dzień Czekolady. W związku z tym postanowiliśmy bliżej przyjrzeć się temu kontrowersyjnemu smakołykowi. Podawać ją dziecku czy nie? Oto problem, przed którym stoją mamy małych dzieci…
Czekolada poprawia nastrój, jest źródłem magnezu, ale i kalorii. Jak zawsze najważniejszy jest więc umiar i rozsądek.
Dobra na uśmiech
Czekolada wywołuje uśmiech na buzi Twojego dziecka? Nie bez powodu. Jest smaczna a zawarte w niej substancje wytwarzają w organizmie ludzkim serotoninę – hormon poprawiający samopoczucie. Uważaj jednak, by spożycie czekolady nie było dla Twojej pociechy głównym sposobem radzenia sobie ze stresem. Regularne spożywanie czekolady uzależnia!
Puste kalorie!
Stugramowa tabliczka czekolady zawiera tyle samo kalorii, co 15 jabłek czy 20 łyżek miodu. O ileż zdrowiej podać więc dziecku jabłko, które oprócz kalorii zawiera witaminy, mikroelementy i korzystnie wpływa na przemianę materii. Ważne: biała czekolada ma więcej kalorii niż ciemna. Najzdrowsza jest gorzka. Warto wiedzieć, iż czekolada pitna ma mniej kalorii niż ta w tabliczkach. Poza tym jest lżejsza do strawienia i rzadziej powoduje zaparcia. Jeśli maluch nie jest miłośnikiem mleka, przemycisz mu je zalewając nim czekoladę w proszku. Pamiętaj również o tym, iż słodycze jedzone w nadmiarze odbierają apetyt. Nie zdziw się więc, jeśli po zjedzeniu ulubionej czekolady, dziecko odmówi obiadu.
Źródło magnezu?
Tak i to bogate. Jednak zawarty w czekoladzie magnez nie jest przez organizm ludzki wykorzystywany. Jego prawidłowe wchłanianie uniemożliwiają inne zawarte w czekoladzie substancje (fityniany i szczawiany). Dlatego jeśli chcesz, aby maluchowi nie brakło w diecie magnezu, podaj mu orzechy włoskie lub pestki dyni.
Uwaga na zęby!
Częste spożywanie czekolady z pewnością nie wpłynie korzystnie na stan ząbków Twojej pociechy. Zawarty w niej cukier uszkadza szkliwo a to pierwszy krok do próchnicy. Jeśli już podajesz dziecku czekoladę, przypilnuj, aby potem umyło ząbki.
Kiedy wprowadzić do diety?
W sklepach półki aż uginają się od wyrobów spożywczych z dodatkiem czekolady, które mogą się już pojawić w diecie rocznego dziecka. Warto jednak poczekać z ich wprowadzeniem. Im później maluch pozna słodki smak, tym większa szansa na zdrowie ząbki i szczupłą sylwetkę. Poza tym czekolada to silny alergen, więc szczególnie trzeba uważać na jej podawanie dzieciom, które mają skłonności do alergii pokarmowych.