Czego nie można jeść w czasie ciąży?
Większość przyszłych mam przekopuje fora internetowe w poszukiwaniu informacji o tym czego nie powinna jeść kobieta w ciąży. My pytamy o to lekarza.
Dieta przyszłej mamy nie powinna zawierać przede wszystkim surowego i niedogotowanego mięsa w postaci np. tatara czy sushi, ponieważ grozi to zarażeniem pasożytami toksoplazmozy i bakteriami listerii. Zarażenie toksoplazmozą w pierwszym trymestrze ciąży może wywołać poronienie. Późniejsze grozi wadami wrodzonymi, takimi jak uszkodzenie wzroku czy zaburzenia neurologiczne. Listerioza, podobnie jak toksoplazmoza, może doprowadzić do poronienia lub śmierci dziecka.
Bezwzględnie powinno zrezygnować się z jedzenia surowych jaj i niepasteryzowanego mleka, których spożywanie może spowodować zatrucie salmonellą, bardzo niebezpieczną w okresie ciąży.
Do produktów mlecznych, których nie należy spożywać zaliczyć trzeba również sery pleśniowe i inne miękkie, jeżeli są one zrobione z niepasteryzowanego mleka.
Kobieta w ciąży nie powinna pić żadnej ilości alkoholu, ponieważ przedostaje się on do krwioobiegu dziecka.
Musi ograniczyć picie kawy do maksymalnie dwóch filiżanek dziennie. Kofeina w niej zawarta niekorzystnie wpływa na rozwój komórek i zmniejsza przepływ krwi przez łożysko, przyczyna się także do zwiększenia ryzyka poronienia.
Warto wyeliminować również słodycze, ze względu na ich marginalne wartości odżywcze.
Podczas trwania ciąży należy spożywać przede wszystkim produkty świeże, jak najmniej przetworzone.