Owoce pyszne i zdrowe
Rzadko się zdarza, aby dziecko nie lubiło żadnych owoców. Nic dziwnego, zazwyczaj są słodkie, soczyste i pachnące. Warto podawać je maluszkowi, bo oprócz zalet smakowych, mają walory odżywcze.
Owoce to cenne źródło witamin, niezbędnych dla prawidłowego wzrostu i rozwoju małego organizmu. Zawierają również cenne sole mineralne, cukry proste oraz błonnik. Oczyszczają oraz odżywiają organizm, dlatego maluchy powinny zjadać co najmniej 2-3 porcje owoców w ciągu dnia. Najmłodsze otrzymują je w postaci przecierów oraz soczków. Starsze dzieci jedzą owoce surowe lub jako dodatek do różnych innych potraw.
Ważne jest to, aby przygotowując je do konsumpcji zapobiec utracie cennych składników, jakie zawierają. Należy je więc krótko przechowywać (nie w wodzie!), nie dopuszczając do wycieku wartościowych soków. Najlepiej podawać surowe lub z niewielką ilością cukru.
Z polskich ogrodów
Nasze rodzime owoce są bardzo smaczne i zdrowe, szczególnie truskawki oraz poziomki – zawierają sporą dawkę witaminy C. Jednak trzeba na nie uważać, gdyż mogą uczulać. Ich kolejna wadą jest to, że występują stosunkowo krótko. Aby maluszek mógł się cieszyć ich smakiem przez cały rok, warto zamrozić je, dzieląc na małe porcje. Godnym polecenia owocem są również wiśnie – źródło witaminy C, karotenu, potasu, jodu, wapnia i magnezu. Kwaśne, pobudzają układ trawienny i ruchy jelit. Działają również przeciwzapalnie. Jeśli Twój maluszek lubi ich smak, możesz przygotować z wiśni pyszny i zdrowy sok oraz dżem. To samo dotyczy malin – sok z tych owoców ma nieocenione działanie w walce z infekcjami!
Niemal każde dziecko lubi jabłka. To bardzo dobrze – zawierają sporo witaminy C. Dodatkowo bardzo korzystnie wpływają na układ pokarmowy, zwiększając wydzielanie enzymów trawiennych. Gotowane, pomagają przy niestrawności oraz biegunkach. Na liście bardzo zdrowych i zazwyczaj lubianych przez dzieci owoców są również gruszki. Warto również wspomnieć o porzeczkach- kopalni witaminy C. Zawierają również wapń, potas i magnez. Wzmacniają odporność. Smacznym i zdrowym polskim owocem są również śliwki. Zawierają sporo błonnika, wspomagającego pracę jelit. Dobrze wpływają na układ nerwowy maluszka.
Zagraniczne też dobre
W dzisiejszych czasach dostępne są niemal bez ograniczeń. Warto więc korzystać z szerokiej oferty i wybrać te najsmaczniejsze oraz najzdrowsze. Dzieci zazwyczaj lubią banany, kiwi pomarańcze i mandarynki. Te pierwsze można podawać na surowo lub w postaci pieczonej. Warto również wspomnieć o cytrynie – dodana do herbatki nie tylko podnosi jej walory smakowe, ale również odżywcze – cytryna to skarbnica witaminy C!
Warunkiem bezpiecznego spożywania cytrusów jest dokładne ich mycie (również bananów), z uwagi na środki chemiczne o właściwościach konserwujących. Nie kupuj owoców z pękniętą skórką. Podawaj je ostrożnie, gdyż mają silne właściwości alergizujące. Jeśli maluch po ich spożyciu dostanie wysypki, męczy go ból brzuszka lub biegunka, na kilka tygodni wyeliminuj z jadłospisu podejrzany owoc.