Mięsko doda sił!
Mięso jest doskonałym produktem dla dzieci. Posiada bogate pokłady witamin z grupy B, białko oraz dobrze przyswajalne żelazo, które jest niezbędne do prawidłowego rozwoju Twojego maluszka.
Specjaliści twierdzą, iż dziecku karmionemu mieszanką, mięso można podawać już od 5 miesiąca. Jeśli karmisz piersią, pierwszą potrawę z dodatkiem mięska możesz podać w 6-7 miesiącu życia.
Uwaga na substancje dodatkowe!
Aby osiągnąć dłuższy termin przydatności do spożycia, lepszy smak i kolor, firmy produkujące wędliny i mięsa dodają do swoich wyrobów tzw. substancje dodatkowe. Ich spożycie w nadmiarze może spowodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Dlatego tak ważny jest wybór dobrego mięsa, które nie zaszkodzi Twojemu malcowi.
Od czego zacząć?
Przede wszystkim od zakupu mięsa z pewnego źródła. Jeśli karmisz „słoiczkami”, sprawa jest prosta. Po prostu kup potrawkę lub zupkę z dodatkiem mięsa (koniecznie dostosowaną do wieku maluszka) i podaj smykowi. Potrawki gotowe, dostępne w sklepach, zazwyczaj zrobione są z produktów najwyższej jakości. Jeśli gotujesz samodzielnie, postaraj się zdobyć mięso z pewnego, najlepiej ekologicznego źródła. Unikaj kupowania mięsa na bazarach – niebadane, może być źródłem pasożytów! Rozpoczynaj od podania 1-2 łyżeczek mięsa drobiowego, króliczego lub cielęcego. Dla alergików najlepsze będzie delikatne, białe mięso królika oraz jagnięcina – jest mało tłusta a więc lekkostrawna. Absolutnie zakazane w tym wieku są parówki, kiełbasy i kabanosy: zawierają sporo przypraw i tłuszczu. Od 10 miesiąca możesz podawać maluszkowi pieczone mięsko. Jest świetnym dodatkiem do kanapek. Od 11-12 miesiąca możesz podawać również szynkę. Warto kupić tę droższą – zazwyczaj jest przygotowywana tradycyjnie, bez sztucznych dodatków. Również w tym wieku możesz się pokusić o podanie maluchowi pasztetu domowej roboty. Kupiony w sklepie zwykle zawiera sporo tłuszczu, substancje dodatkowe oraz kaszę manną, będącą jedynie wypełniaczem.
Smaczna potrawka
Jeśli nie masz pomysłu na potrawkę mięsną dla Twojego smyka, mamy dla Ciebie gotowy przepis. Potrzebujesz pół marchewki, pół ziemniaka, ¼ małej pietruszki, ¼ słodkiego jabłuszka, 10 g mięsa z piersi indyka oraz łyżeczkę oliwy. Umyte i obrane warzywa pokrój w kostkę i ugotuj pod przykryciem w szklance wody. Jabłuszko umyj, obierz, pokrój w cząstki i dodaj do warzyw. Umyte mięsko ugotuj w oddzielnym garnku. Gdy będzie miękkie, przełóż je do garnka z warzywami i zmiksuj razem. Dodaj oliwę i zagotuj. Potrawki nie trzeba a nawet nie należy solić. Dzieci w tym wieku nie mają jeszcze wykształconych nawyków smakowych, więc z pewnością posmakują im potrawy bez przypraw. Smacznego!