Warzywa dla najmłodszych
Są smaczne i zdrowe. Można z nich zrobić pyszne soki, zupy i sałatki a nawet wypieki. Jednak nie wszystkie można podawać najmniejszym dzieciom. Warzywa trzeba wprowadzać stopniowo do diety malucha.
Jarzyny to kopalnia witamin i minerałów. Warto, aby gościły na talerzu Twojego szkraba jak najczęściej. Zawierają mnóstwo witamin, soli mineralnych oraz błonnika. Nie mają dużo kalorii, a więc nie tuczą. Surowe,gotowane na parze lub duszone są nie tylko zdrowe, ale również smaczne.
Od czego zacząć?
Niektóre warzywa można podawać już 5 – miesięcznym szkrabom. Są to jarzyny lekkostrawne, które rzadko wywołują alergie: ziemniaki, marchewka i dynia. Wprowadzaj je kolejno do diety malucha, a gdy nie dzieje się nic niepokojącego (dziecko nie ma wysypki, biegunki czy brzydkiej kupki), możesz przyrządzić na bazie tych 3 składników pyszną zupkę. Jeśli Twój szkrab skończył 6 miesięcy, możesz mu zaproponować brokuły, fasolkę szparagową, kalafior czy cukinię. W tym miesiącu możesz podać również pietruszkę i seler, ale uwaga – mogą uczulać. Nowości w 7 miesiącu to brukselka, gotowana biała i czerwona kapusta, por, burak i kalarepa. Od 8 miesiąca możesz podawać szparagi a od 9 miesiąca cebulę i szpinak. W 10 miesiącu czas na ogórka kiszonego i bakłażana, soję. Można również zacząć podawać pomidory, ale trzeba uważać, gdyż mogą maluszka uczulić. Początkowo podawaj maluchowi warzywa w formie zmiksowanej. W 9 miesiącu życia malca, jarzyny wystarczy drobno kroić lub rozgniatać widelcem.
Jak wybierać?
Najlepiej podawać maluchowi warzywa, pochodzące z upraw ekologicznych. Jeśli nie masz dostępu do takich jarzyn, postaraj się kupować te, o których wiesz, że rosły w miarę daleko od ulic. Dobre warzywa, to warzywa świeże. Podając je maluszkowi, sprawdzaj czy skórka nie jest pomarszczona i uszkodzona. Jeśli na warzywach pojawiły się ciemne plamy czy pleśń – absolutnie nie podawaj ich maluchowi. Zawsze przed podaniem myj je dokładnie pod bieżącą wodą. Obieraj cienko lub wcale – najwięcej witamin jest pod skórką. Dobrze, aby maluszek polubił zupy. Znajdują się w nich wszystkie cenne składniki, które pochodzą z warzyw.
Czary mary….
Z jarzyn możesz wyczarować prawdziwe smakołyki. I nie muszą to być tylko zupki czy sałatki. Jarzyny można użyć do przygotowania pysznych zapiekanek, przekąsek a nawet…wypieków. Szczególnie smaczne jest ciasto marchewkowe. Aby je przygotować potrzebujesz:
· 2 szklanki pszennej mąki
· 2 szklanki startej marchewki
· szklankę cukru
· łyżkę sody
· 5 jajek
· łyżkę przyprawy do piernika
· szklankę oleju
Ze startej na tarce (o małych otworach) marchewki wyciśnij sok. Dokładnie umyj jajka i oddziel białko od żółtek. Żółtka, olej, cukier oraz marchewkę włóż do miski i starannie wymieszaj. Do tak przygotowanej masy wsyp mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika oraz sodą. Jeszcze raz wymieszaj. Dodaj ubite na sztywną pianę białko i znów delikatnie wymieszaj. Przełóż masę do formy i piecz około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Smacznego!