Para – buch, obiad – w ruch!
Dania przyrządzone na parze są nie tylko pyszne ale i zdrowe. Dodatkową ich zaletą jest fakt, że aby je przyrządzić nie musisz posiadać szczególnych umiejętności kulinarnych – potrawy przygotujesz w sposób szybki i łatwy.
Dla zdrowia Twojego szkraba bardzo istotne jest nie tylko to co mu podajesz na talerzu, ale w jaki sposób przygotowujesz posiłki. Jednym z najbardziej polecanych sposobów ich przyrządzania jest gotowanie na parze.
Same zalety
Dania przyrządzone na parze są bardzo zdrowe. Dzięki temu, iż produkty nie stykają się z wodą, nie dochodzi do wypłukania z nich cennych składników: soli mineralnych i witamin. Potrawy tak przygotowane są niskokaloryczne – do ich przyrządzenia nie potrzebujesz tłuszczu. Produkty zachowują również naturalny smak, co więcej – są niezwykle aromatyczne. Ugotowane na parze warzywa są kolorowe i sprężyste a mięso lekkostrawne.
W ten sposób możesz przyrządzać prawie wszystkie produkty począwszy od ryżu, mięsa, warzyw i owoców a skończywszy na rybach.
Jak gotować?
Najlepszym urządzeniem do przygotowania potraw na parze jest parowar. Urządzenie nie jest tanie, ale naprawdę warto w nie zainwestować. Składa się ze zbiornika na wodę oraz pojemników (ułożonych jeden na drugim) na potrawy. Dzięki temu, możesz ugotować jednocześnie kilka produktów na obiad np. mięso, ziemniaki i warzywa. Jeśli jednak nie stać Cię na zakup profesjonalnego sprzętu, możesz gotować na parze przy pomocy płaskiego garnka. Na jego dno należy nalać trzycentymetrową warstwę wody. Po jej zagotowaniu do wiklinowego koszyczka lub specjalnej dziurkowanej wkładki włóż produkty i przykryj garnek pokrywką. Pamiętaj, że dno koszyczka czy wkładki nie powinno stykać się z wodą. Jeśli tak będzie – cenne składniki zostaną do niej wypłukane. Ważne jest to, że produktów gotowanych na parze nie należy solić. Jeśli danie wydaje Ci się zbyt mało słone, możesz je doprawić, ale dopiero po ugotowaniu.