Zdrowe posiłki
Nowości do menu maluszka wprowadzaj stopniowo i ostrożnie. Zadbaj, aby produkty które mu podajesz były bogate w składniki odżywcze, witaminy i minerały, niezbędne do prawidłowego rozwoju.
Jeśli Twój maluszek skończył 11 miesięcy, możesz podawać mu do jedzenia to, co pozostałym domownikom. Pod warunkiem, że posiłki są lekkostrawne i przyrządzone z naturalnych składników. To, jakie produkty będziesz serwować maluszkowi wpłynie na jego zdrowie i gusta kulinarne w przyszłości.
Wybieraj produkty naturalne
Zasada jest taka: im produkt ma dłuższy termin ważności, tym większa ilość konserwantów została zastosowana w jego produkcji. Mały organizm często nie radzi sobie z trawieniem barwników czy spulchniaczy i powoduję nadpobudliwość maluszka lub reakcje alergiczne. Dlatego unikaj produktów, które maja długi termin przydatności do spożycia, warzyw i owoców o podejrzanie intensywnym kolorze, parówek, konserw rybnych i mięsnych. Zamiast tego wybieraj ryby, oliwę, mięso, jogurty i serki naturalne. Podawaj owoce i warzywa tylko z pewnego źródła.
Unikaj potraw smażonych
Frytki czy schabowy nie są dobrym pomysłem na obiad dla małego dziecka. Potrawy smażone nie tylko mogą spowodować nadwagę ale są po prostu niezdrowe. Najlepszym sposobem na przyrządzanie obiadu dla najmłodszych jest gotowanie, pieczenie lub duszenie.
Aby składniki odżywcze gotowanych produktów nie traciły swoich cennych właściwości, należy je gotować w jak najmniejszej ilości wody. Kup rondel z przykrywką. Gotowanie pod przykryciem sprawi, że świetnie wykorzystasz płyny zawarte w żywności. Zrezygnuj z naczyń aluminiowych i emaliowanych. Jeśli zauważysz, że garnek w którym gotujesz jest uszkodzony – wyrzuć go. Warto kupować naczynia ze stali nierdzewnej, stalowe lub z teflonem. Dobre naczynia do gotowania posiadają atest Państwowego Zakładu Higieny. Gotowanie na parze to świetny sposób na przyrządzanie jarzyn. Gotowane w ten sposób, nie trącą cennych właściwości odżywczych. Godnym polecenia sprzętem jest szybkowar – przyrządzane w nim produkty zachowują cenne właściwości odżywcze.