Czas na pierwszą zupkę
Do tej pory maluch karmiony był wyłącznie mlekiem płynącym z butelki lub Twoich piersi. Teraz (czyli w 5 lub 6 miesiącu życia) nadchodzi pora na podanie mu pierwszego „porządnego” posiłku – zdrowej i ciepłej zupki. Chcesz ja sama przygotować? Nic prostszego!
Jeśli myśl o przyrządzeniu zupki Twojemu maluszkowi napawa Cię niepokojem, mamy dla Ciebie dobra wiadomość. Jeśli tylko odpowiednio się do tego przygotujesz, z łatwością ugotujesz szkrabowi pożywny i smaczny posiłek. A więc do dzieła!
Od czego zacząć?
Zupę dla rodziny zazwyczaj gotujesz na mięsnym wywarze. Owszem – takie danie możesz przygotować tacie dziecka czy starszemu szkrabowi. Lecz pierwsza zupka, od której rozpoczniesz rozszerzanie diety, powinna być lekkostrawna, warzywna i jednoskładnikowa.
Najlepiej jeśli zupkę ugotujesz na bazie wody i marchewki, która nada posiłkowi słodkawy smak. Wyszoruj jedną średnią marchewkę i obierz ją ze skórki. Pokrój na małe kawałki. Z około 50 g marchewki i 50 ml wody otrzymasz około 100 ml zupki. Wodę zagotuj, dodaj do niej marchewkę. Gotuj pod przykryciem około 20 min. Gdy warzywo zmięknie, całość zmiksuj na gładka papkę. Jeśli zupa jest za gęsta, dodaj do niej odrobinę wody. Jeśli za rzadka, odrobinę kleiku ryżowego lub kukurydzianego.
Warzywo za warzywem…
Gdy maluszek dobrze reaguje na zupkę marchewkową (nie ma wysypki, nie boli go brzuszek itp.), pora na papki z dodatkiem kolejnych warzyw.
Do pół szklanki zagotowanej wody dodaj dokładnie umyte, obrane, opłukane i pokrojone w kostkę następujące warzywa: pół małej marchewki, pół ziemniaka, łyżeczkę korzenia pietruszki. Gotuj do miękkości. Zmiksuj lub przetrzyj przez sito. Dodaj małą płaską łyżeczkę masła (lub łyżeczkę oliwy z oliwek) i 1-2 łyżeczki kleiku ryżowego lub kukurydzianego. Całość wymieszaj i jeszcze raz zagotuj.
Dodatki do pysznej zupki
-pierwsze papki możesz przyprawiać niewielką ilością majeranku czy oregano. Unikaj soli i cukru
-od 6 miesiąca życia (jeśli dziecko karmione jest mieszanką) lub 7 miesiąca (jeśli szkrab pije mleko naturalne) dodaj do zupki drobno posiekane mięsko (około 10 gram). Początkowo powinno być ono gotowane osobno
-od 7 miesiąca przychodzi czas na żółtko. Co drugi dzień do zupki dodawaj pół ugotowanego na twardo żółtka . Całe możesz podawać codziennie, gdy maluch skończy 10 miesięcy
Ważne zasady
-gotując maluszkowi zupkę postaraj się wybierać warzywa wiadomego pochodzenia. Pamiętaj, że największa i najbardziej pomarańczowa marchewka nie koniecznie jest najzdrowsza. Swój wygląd zapewne zawdzięcza sporej ilości chemii. Kupuj warzywa na bazarze a nie w supermarkecie. Postaraj się o składniki pochodzące z okolicznych, małych gospodarstw. Warzyw szukaj również w sklepach ze zdrową żywnością.
-gotując zupę, wybierz do jej przyrządzenia odpowiednią wodę mineralną. Sprawdzaj na etykietach czy wodę która kupujesz, mogą spożywać niemowlęta
-zadbaj, aby w zupie Twojego szkraba znalazło się zdrowe mięso. Zdrowe czyli takie, które nie pochodzi z hodowli, gdzie zwierzętom podaje się hormony i antybiotyki. Nie polecamy mięsa z supermarketów.