Banan w diecie dziecka
Pochodzi z tropików. Ceniony za walory odżywcze i smakowe. Idealny dla małych dzieci oraz w lekkostrawnej diecie po zatruciu pokarmowym. Banan – źródło zdrowia dal Twojego malca.
Jeśli karmisz mieszanką, banany możesz podać dziecku już od 5 miesiąca życia, jeśli piersią – od 7 miesiąca. Ze względu na słodki smak i konsystencję, lubią go nawet najmłodsi – łatwo go gryźć nawet samymi dziąsłami. Na początku możesz go podawać w postaci musu lub rozgniatać widelcem. Jest świetną przekąską, którą – ze względu na naturalne „opakowanie” – można zabrać na spacer.
Wartości odżywcze i zdrowotne
Banan ma działanie regenerujące błonę śluzową żołądka. Nie ma owoców, które by zawierały więcej magnezu! Jest również doskonałym źródłem potasu, żelaza, fosforu, jodu i manganu, zawiera wit. PP, B6 i C. Posiada serotoninę, pobudzającą powstawanie śluzu w żołądku oraz wpływającą pozytywnie na układ nerwowy. Reguluje poziom cholesterolu.
Uwaga!
Banany trzeba serwować z umiarem. Spożyte w zbyt dużej ilości mogą powodować nieprzyjemne zaparcia. Zanim podasz dziecku banana, dokładnie go umyj, gdyż jest z pewnością spryskany środkami grzybobójczymi. Odetnij i wyrzuć końcówki banana. Unikaj kupowania owoców zielonych, gdyż w takiej postaci są ciężkostrawne. Pamiętaj, aby nie kupować również bananów wilgotnych- to świadczy o nadmiernym zastosowaniu chemikaliów.
Przepis na ryż z bananem – od 7 miesiąca
Składniki:
1 banan
1 łyżka ryżu
1 łyżka jogurtu naturalnego
cynamon
Przygotowanie:
Banana rozgnieć widelcem, dodaj ugotowany ryż, jogurt i cynamon.