Chroń dziecko przed alergią
Wiele słyszałaś o problemach z alergią u dzieci i zastanawiasz się, jak możesz uchronić swoje maleństwo przed tą chorobą. Może to dziwne, ale naprawdę wiele możesz zdziałać.
W dzisiejszych czasach alergia dotyka co trzecie dziecko. Spowodowana jest błędem układu odpornościowego, który substancję nieszkodliwą traktuje jako wroga i próbuje ją zwalczyć. Dochodzi do uwolnienia histaminy oraz substancji, które biorą udział w reakcjach zapalnych.
Choroba XXI wieku
Liczba małych alergików nieustannie rośnie. Sprzyja temu zanieczyszczenie środowiska i niewłaściwy tryb życia. Chorobie sprzyja również spożywanie żywności zawierającej konserwanty, używanie środków chemicznych, wdychanie spalin. Ryzyko choroby alergicznej u maluszka wzrasta, jeśli przebywa on w pomieszczeniach, gdzie palą dorośli. Również paląca kobieta w ciąży jak i sięgająca po papierosa karmiąca mama, naraża maluszka na alergię. Osłabienie odporności – a to sprzyja rozwojowi choroby – jest spowodowane częstym leczeniem infekcji antybiotykami.
Co możesz robić?
Jest wiele sposobów na to, aby uniknąć lub chociaż zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia alergii u Twojego dziecka:
· Karm piersią. Karmienie naturalne chroni maleństwo przed rozwojem alergii, zwłaszcza pokarmowej. Bardzo cenna jest siara – pierwszy pokarm, którym karmisz swoje dziecko tuż po porodzie. Znajduje się w niej wiele przeciwciał, chroniących między innym przed alergią.
· Stosuj dietę eliminacyjną. U około 0,5% niemowląt karmionych naturalnie występują objawy nadwrażliwości pokarmowej. Jeśli ten problem dotyczy Twojego dziecka, musisz znaleźć przyczynę takiego stanu rzeczy. Najczęstszym alergenem są białka mleka krowiego. Dlatego w pierwszej kolejności musisz wykluczyć pokarmy na bazie mleka. Jeśli ich wyeliminowanie nie spowoduje poprawy, musisz szukać innego alergenu w jadłospisie (np. cytrusy, czekolada, owoce morza, orzechy).
· Podaj odpowiednią mieszankę. Jeśli nie karmisz piersią, jesteś alergiczką lub wcześniej urodzone przez Ciebie dzieci mają problem z tą choroba, podaj maluchowi mleko HA – odpowiednią mieszankę zaleci Ci pediatra.
· Ostrożnie z nowościami. Nowe produkty wprowadzaj pojedynczo, najlepiej w dwutygodniowych odstępach. Dzięki temu, bez problemu będziesz w stanie zauważyć, jakie potrawy uczulają malca. Pamiętaj, aby nie spieszyć się z rozszerzaniem jadłospisu. Zbyt wczesne podawanie pewnych pokarmów może wywołać uczulenie. I tak np. żółtko wprowadź do diety zdrowego dziecka nie wcześniej niż w 7., a gluten dopiero w 10. miesiącu.