Mój mały alergik – alergia pokarmowa
Wzrost zachorowalności na alergię pokarmową w Polsce i na świecie w ostatnich kilkunastu latach stał się faktem potwierdzonym przez badania naukowe. Jednak pomimo tego, że choroba ta dotyka coraz więcej rodzin to można z nią dziś żyć zupełnie normalnie! Wystarczy dobrze ją poznać, podjąć odpowiednie leczenie i pamiętać, że dieta stanowi kluczowy element terapii. A jak radzą sobie z tym wyzwaniem współcześni rodzice?
Jakie są objawy alergii pokarmowej u niemowląt? Jakich produktów unikać w diecie karmiącej matki? To tylko wysypka czy to może być alergia pokarmowa? – takie i podobne pytania zadają sobie mamy na forach internetowych w wątkach dotyczących alergii. Z badania przeprowadzonego w maju 2012 r. przez firmę NUTRICIA przy współpracy z Instytutem MillwardBrown SMG/KRC, w którym wzięło udział ponad 2 500 rodziców, wynika, że matki i ojcowie aktywnie poszukują informacji, dokształcają się w zakresie żywienia i stosują różne metody leczenia. Jak się okazuje, aż ponad 60% z nich podejrzewa wystąpienie alergii pokarmowej w pierwszych 3. latach życia swojego dziecka.
Obserwujmy symptomy
Wnioski z powyższych badań są następujące: unikamy stawiania własnych diagnoz, a jednocześnie odsuwamy w czasie wizytę u lekarza pomimo niepokojących sygnałów ze strony układu pokarmowego, nerwowego czy zmian skórnych u dziecka (prawie 1/3 badanych). Gdy pojawiają się pierwsze objawy choroby, najczęściej poszukujemy wiedzy na jej temat w Internecie – robi to prawie 90% respondentów. Pamiętajmy jednak, aby nigdy nie ignorować pierwszych symptomów. O wszystkich niepokojących objawach należy jak najszybciej poinformować pediatrę. To on wykluczy infekcję i zaleci zmianę diety. Na początku zazwyczaj to wystarcza. Jeżeli jednak dolegliwości nasilają się, a dodatkowo w naszej rodzinie są już inni alergicy, warto pójść do specjalisty. Skierowanie do alergologa wypisuje pediatra.
Stawiamy na wiedzę!
Wiedza zwiększa czujność, a im więcej informacji – tym lepiej! Pod tym względem jesteśmy wobec siebie – w ogromnej większości – bardzo wymagający. Aż ¾ z nas aktywnie pogłębia wiedzę, często szukając informacji w publikacjach naukowych. Jak radzi Patyska – autorka cenionego bloga Smakołyki Alergika i mama dwójki alergicznych dzieci – Specjalistycznej wiedzy warto szukać… wszędzie! W Internecie (portale specjalistyczne, fora dla rodziców dzieci z alergią ), w księgarniach – warta uwagi jest pozycja dr Danuty Myłek pt.: „Alergie”, czy pośród publikacji broszurowych, pisanych często przez wybitnych lekarzy. Tak zdobędziemy podstawowe wiadomości. Ale po głębszą wiedzę wybierzmy się do dobrego alergologa. Książka czy forumowa porada są cenne, ale tylko lekarz może nas wnikliwie zdiagnozować, odpowiednio leczyć oraz szczegółowo informować. Warto na wizytę zabrać listę pytań, wątpliwości, spostrzeżeń – taka lista pomoże nie tylko nam, ale i lekarzowi.
Informacje o żywieniu poszukiwane!
Diagnoza alergii pokarmowej automatycznie skłania 9 na 10 rodziców do poszukiwania informacji na temat żywienia. Połowa z nas przekonuje się i zaczyna stosować najbardziej skuteczną metodę wspierania leczenia alergii, czyli dietę eliminacyjną. Pamiętajmy jednak, że wprowadzenie tego rodzaju diety u dzieci, zwłaszcza tych najmłodszych, wiąże się z dużym ryzykiem wystąpienia niedożywienia nie tylko ilościowego, ale też jakościowego. Zdaniem prof. dr hab. n. med. Mieczysławy Czerwionki-Szaflarskiej, Kierownika Katedry i Kliniki Pediatrii, Alergologii i Gastroenterologii Collegium Medicum w Bydgoszczy, takie zalecenie może być wydawane tylko przez doświadczonych alergologów lub powinno być konsultowane przez dietetyka. Dobrze zbilansowana dieta eliminacyjna powoduje ustąpienie lub znaczne złagodzenie objawów alergii i zapewnia dziecku prawidłowy rozwój – dodaje ekspert.
Nowe propozycje menu małego alergika
Dieta eliminacyjna może być smaczna i nie musi znacząco różnić się od diety zdrowego dziecka – zapewniają eksperci. Dlatego też ponad ¾ badanych rodziców poszukuje nowych, alternatywnych produktów na rynku i chce wzbogacać menu swojego malucha o nowe, specjalistyczne produkty. Są na nie otwarci i chętnie wypróbowują je w jadłospisie dziecka. Naprzeciw tym potrzebom wychodzą producenci żywności dla dzieci i niemowląt. Nowością na rynku, która daje nowe możliwości w komponowaniu zbilansowanej diety niemowlęcia i małego dziecka jest np. kaszka BoboVita Minima. Produkt oprócz wysokiej wartości odżywczej – mączki z kiełków ziaren chlebowca świętojańskiego i mąki ryżowej, wzbogacony jest w kompleks 10 witamin oraz w niezbędne do prawidłowego rozwoju organizmu składniki mineralne, m.in. wapń, żelazo i jod.
Liczy się szczęśliwe dzieciństwo i radość z rodzicielstwa
Przede wszystkim nie spieszmy się z wprowadzaniem kolejnych elementów diety i bacznie obserwujmy reakcję organizmu maluszka. Wiele dzieci wyrasta z alergii i nietolerancji pokarmowych, a im szybciej nauczymy się żyć z małym alergikiem, tym szczęśliwsze będzie jego dzieciństwo i nasze rodzicielstwo. Jak zauważa Patyska – paradoksalnie alergia może mieć też swoje dobre strony! Pielęgnowanie moich alergicznych maluchów, mimo że bardzo trudne, nauczyło mnie dwóch rzeczy. Po pierwsze: dzieci trzeba bardzo uważnie obserwować. Po drugie: dzięki odpowiedniej pielęgnacji i zdrowej diecie alergicy żyją zdrowiej!