Co należy jeść w ciąży?
Każda kobieta wie, jak ważne jest odżywianie w trakcie ciąży, nie wszystkie jednak pamiętamy, że odpowiednia dieta powinna być stosowana jeszcze przed momentem poczęcia, aby przygotować nasze ciało do przyjęcia nowego życia.
Dieta przed ciążą
Jeszcze przed zajściem w ciążę warto, aby kobieta wyeliminowała ze swojego jadłospisu niezdrowe jedzenie, które ma niską wartość odżywczą i jest wysoko przetworzone. Powinna jeść za to zielone warzywa, w których znajduje się kwas foliowy oraz witamina E. Udowodniono, że kwas foliowy chroni przed wadą cewy nerwowej, do której dochodzi, gdy tkanki wokół kręgosłupa dziecka formują się w niewłaściwy sposób. Zalecane są również duże ilości białka, które może być pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. Witaminy D, jodu i kwasów tłuszczowych dostarczą tłuste ryby. Do woli kobieta może jeść również owoce i warzywa, które są cennym źródłem witamin i składników mineralnych, np. fosforu, selenu, magnezu, fluoru i miedzi. Wszystkie produkty wchodzące w skład diety kobiety ciężarnej powinny charakteryzować się najwyższą jakością, potrawy powinny być przygotowywane w procesach odpowiednio dobranej obróbki kulinarnej, aby ilość strat witamin, składników mineralnych i innych składników pokarmowych nie ulegała znacznym wahaniom. Należy stosować gotowanie w wodzie, na parze, pieczenie w pergaminie lub folii aluminiowej i unikać potraw smażonych, przypalonych. Podczas ciąży obowiązuje zasada: Nie jeść więcej, ale bardziej wartościowo. Oznacza to, że Twoje menu powinno być bogate w witaminy i wartości mineralne. Jeszcze ważniejsze niż zdrowe odżywianie jest picie. Każdego dnia powinnaś wypijać przynajmniej dwa litry płynów. Idealnymi napojami dla przyszłej mamy są: niesłodzona herbata, woda mineralna i soki – owocowe i warzywne.
I trymestr ciąży
W pierwszym trymestrze ciąży powinnaś spożywać przede wszystkim produkty zawierające:
- pełnowartościowe białka,
- tłuszcze – głównie nienasycone omega-3,
- kwas foliowy oraz witamin z grupy B – są one konieczne do prawidłowego rozwoju komórek nerwowych,
- cukry – stanowią źródło energii,
- witamina D – bierze ona udział w budowie kości i zębów; pomaga także rozprowadzać tlen,
- witamina E – chroni ona m.in. przed poronieniem.
II trymestr ciąży
Dziecko potrzebuje teraz:
- więcej żelaza,
- kwasu foliowego i witamin z grupy B do budowy nowych komórek nerwowych, tkanek, mięśni i kości,
- różnorodnego białka,
- dużo wapnia i wody,
- cynku,
- jodu oraz kwasów tłuszczowych omega-3.
III trymestr ciąży
Dziecko najbardziej potrzebuje teraz:
- białka do budowy komórek (z mięsa, ryb, jajek, mleka, serów, masła, soi)
- żelaza, witamin i soli mineralnych, oraz wapnia, który wspomaga budowę kośćca,
- witamin z grupy B, które metabolizują białko i pomagają budować mięśnie dziecka (brązowy ryż, pieczone kartofle ze skórką, banany, orzechy).