Zdrowie na talerzu – dieta w ciąży
Przez cały okres ciąży Twój maluszek jest całkowicie uzależniony od Ciebie. Dzięki Tobie otrzymuje tlen oraz składniki odżywcze. Zadbaj, aby w Twoim jadłospisie nie zabrakło produktów, dzięki którym oboje będziecie czuli się dobrze.
To co teraz jesz, ma ogromny wpływ na to, w jakiej kondycji urodzi się Twój maluszek oraz czy w przyszłości będzie mógł cieszyć się dobrym zdrowiem. Jeśli dobrze zaplanujesz swój jadłospis, również Tobie będzie łatwiej znieść trudy „odmiennego” stanu. Podstawowa zasada: nie jedz za dwoje. W pierwszym trymestrze Twój organizm wcale nie potrzebuje więcej kalorii niż przed ciążą. W drugim i trzecim trymestrze tylko o około 300 więcej. Swój jadłospis musisz wzbogacić o produkty zawierające witaminy i składniki mineralne. Twoje jedzenie musi być więc nie tyle kaloryczne, co bardziej wartościowe.
Witaminy i minerały
Ich niedobór podczas ciąży może mieć istotny wpływ na rozwój maluszka. Brak np. witaminy D spowoduje, że Twój szkrab będzie miał w przyszłości słabsze ząbki i kości. Aby tego uniknąć, spożywaj produkty mleczne, migdały, fasolę. Bardzo ważną funkcję spełnia żelazo: potrzebne jest do transportu tlenu do tkanek. Jego niedobór prowadzi do anemii, może przyczynić się do niskiej masy urodzeniowej dziecka bądź porodu przedwczesnego. Żelazo znajdziesz w czerwonym mięsie, sardynkach, suszonych owocach i zielonych warzywach.
Również cynk jest niezwykle ważny w rozwoju Twojego dziecka – potrzebują go kości oraz układ odpornościowy maluszka. Doskonałym jego źródłem są produkty z mąki razowej.
Zapewne niejednokrotnie słyszałaś o ogromnym znaczeniu kwasu foliowego w diecie przyszłej mamy – jego niedobór może prowadzić do wrodzonych wad układu nerwowego maleństwa. Kwas foliowy znajdziesz w zielonych warzywach, orzechach i słoneczniku.
Ważne zasady
Dzięki wprowadzeniu i przestrzeganiu określonych reguł w żywieniu, będziesz się lepiej czuła a może nawet unikniesz bądź złagodzisz ciążowe dolegliwości. Poza tym z pewnością będziesz mieć poczucie, że robisz wiele dla zdrowia i przyszłej kondycji Twojego maluszka. A więc:
- Zrezygnuj z używek. Absolutnie zakazane są teraz dla Ciebie alkohol oraz tytoń. Ogranicz spożycie kawy.
- Jedz mniej a częściej. Wpłynie to korzystnie na przemianę materii i Twoje samopoczucie. Postaraj się, aby posiłki były spożywane regularnie.
- Ogranicz słodycze. Nie oznacza to oczywiście całkowitą rezygnację z ulubionej czekolady. W ciąży słodycze są dozwolone, tylko w ograniczonej ilości.
- Urozmaicaj jadłospis. Jego różnorodność pozwoli na zaspokojenie wszystkich podstawowych potrzeb organizmu w zakresie witamin i minerałów. Pamiętaj, że na Twoim stole nie może zabraknąć produktów bogatych białko, tłuszcze (zawierających kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6) oraz węglowodany.
- Codziennie jedz około ½ kg surowych warzyw i owoców.
- Dużo pij. Teraz potrzebujesz około 2 litrów dziennie. Najlepsza jest niegazowana woda mineralna i świeżo wyciśnięte soki owocowe lub warzywne.