Naleśniki z kapustą i grzybami
Podajemy przepis na pyszne i sycące naleśniki z kapustą i grzybami. Mogą je kosztować już trzylatki! Doskonałe danie – nie tylko w Wigilię
Lista zakupów na 5 porcje:
Borowiki suszone – 5 szt.
Bułka tarta – 2 łyżki
Jajka – 3 szt.
Kapusta kiszona – 0,50 kg
Marchewka – 2 szt.
Mąka orkiszowa pełnoziarnista – 0,50 szklanki
Mleko 2% – 1 szklanka
Olej do smażenia – 1 szt.
Pietruszka – 1 szt.
Por – 0,50 szt.
Sól – 1 szczypta
Czas przygotowania:
Przygotowanie:20 minut
Gotowanie:45 minut
Razem:1 godzin i 5 minut
Opis:
Używamy grzybów tylko ze sprawdzonych źródeł, moga to być także pieczarki
Przygotowanie:
1. Do garnka wrzuć marchewkę, pora, pietruszkę, grzyby i kapuste. Zalej wodą i gotuj (około 30 minut) na małym ogniu pod przykryciem.
2. W tym czasie w misce wymieszaj dwa jajka, mąke, mleko, szczyptę soli. Zmiksuj mikserem.
3. Usmaż na patelni cienkie naleśniki.
4. Ugotowane warzywa (wodę jeśli została odlej) włóż do robota i pokrój na drobno.
5. Do farszu dodaj jajko oraz bułkę tartą. Przypraw.
6. Układaj farsz na naleśnikach, zawiń i usmaż z obu stron na rozgrzanej patelni.
7. Smacznego.
Justyna Trojaczek
www.przepisy-dla-dzieci.pl