Kruche ciasteczka maślane na choinkę
Choinka pachnąca domowymi ciasteczkami? Czemu nie! Nie ma Bożego Narodzenia bez łasuchowania i objadania się smakołykami prosto ze świątecznego drzewka. Kruche ciasteczka maślane możesz zrobić sama, angażując do pomocy najmłodszych obywateli rodziny!
Potrzebujesz:
– 300 g mąki
– około 100 g cukru pudru (może być mniej jeśli nie chcesz by były bardzo słodkie)
– 100 g masła roślinnego
– 3 żółtka
– 2-3 łyżki śmietany
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
– skórka otarta z 2 całych niewielkich cytryn
– tabliczka czekolady do ozdoby
Na stolnicy wyłóż mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Dodaj masło – łyżką lub nożem wymieszaj je z suchymi składnikami. Dodaj żółtka z dwiema łyżkami śmietany.
Ręką wyrób gładkie ciasto. Sparz cytrynę, dodaj otartą skórkę. Jeśli składniki nie chcą się połączyć, dodaj jeszcze jedną łyżkę śmietany.
Zawinięte w folię ciasto wstaw do lodówki na około 50 minut. Gdy po wyjęciu z lodówki jest ono za rzadkie, dodaj więcej mąki.
Ciasto rozwałkuj na grubość około 5mm. Wykrawaj kształty foremkami robiąc dziurkę na nitkę zapałką lub słomką do napojów. Wstaw do piekarnika (180°C) na około 8-10 minut. Po upieczeniu i wystygnięciu możesz ozdobić ciasteczka rozpuszczoną czekoladą używając do tego czystego pędzelka.
Smacznego!