Jabłka z migdałami w chrupiącej sakiewce z ciasta
To jest na prawdę dobry przepis, nie tylko na karnawałowe szaleństwo. To dobry pomysł na deser dla całej rodziny!
Składniki:
30 dag mąki,
25 dag masła,
2 dag drożdży,
3 łyżki śmietany,
4 żółtka,
cukier puder,
6 jabłek,
jajko,
płatki migdałów,
płynny miód.
Przygotowanie:
– Jabłka obierz i wydrąż ze środka gniazdka, a następnie odstaw je na bok.
– Mąkę przesiej z odrobiną soli i dodaj pokrojone masło.
-Drożdże rozetrzyj ze śmietaną, 3 żółtkami oraz łyżką cukru pudru i dodaj je do mąki. Zagnieć ciasto, zawiń je w folię i włóż do lodówki na ok. 30 min.
– Weź jabłka i napełnij je płatkami migdałów, roztartym masłem i miodem. – Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i pokrój na kwadraty.
– Na każdym płacie połóż jabłko, zawiń je , a brzegi posmaruj żółtkiem. Na wierzchu możesz położyć jakiś dekoracyjny wzór, np. kwiatka lub karnawałową maskę dla ozdoby.
– Ułóż na natłuszczonej blasze i piecz ok. 40min w temp. 200 stopni C. Posyp obficie cukrem pudrem.
Przepis nadesłał do nas użytkownik olus15