Gołąbki z suszonymi grzybami, polane sosem grzybowym
Pyszne gołąbki z suszonymi grzybami, polane sosem oczywiście grzybowym 🙂 Mniam.
SKŁADNIKI:
– 6 liści kapusty
– ok. 25 dag suszonych grzybów
– pół woreczka ryżu (najlepiej brązowego, polecam z firmy SONKO)
– sól, pieprz ziołowy i prawdziwy według uznania
SKŁADNIKI NA SOS:
– wywar z ugotowanych grzybów
– ok. 1 płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej (do zagęstnienia, więc według uznania)
– sól, pieprz ziołowy i prawdziwy według uznania
Suszone grzyby zalewamy wodą do ich zakrycia i gotujemy do miękkości ( ok.40 min.). Liście kapusty sparzamy. Ryż gotujemy według przepisu na torebce. Ugotowane grzyby schładzamy, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, bądź kroimy na drobno. Zmielone grzyby i ugotowany ryż mieszamy doprawiając przyprawami. Następnie farsz wkładamy do liści kapusty i formujemy gołąbki. Dusimy na parze, ok 40 minut 🙂
Wywar z grzybów zagotowujemy i doprawiamy rozrobioną w wodzie mąką. Przyprawiamy i gotujemy jeszcze kilka minut, ciągle mieszając.
Przepis nadesłał do nas użytkownik serwisu