Zupa buraczkowa – już od 7 miesiąca!
Jest pożywna i sycąca. Zupa buraczkowa – ulubione danie wielu maluchów. Podajemy łatwy przepis na smaczny posiłek dla Twojego dziecka.
Lista zakupów na 2 porcje:
Burak – 1 szt.
Fasola szparagowa żółta – 5 szt.
Kalafior różyczka – 2 szt.
Kleik ryżowy – 2 łyżki
Marchew – 1 szt.
Masło – 1 łyżka
Mleko modyfikowane – 2 łyżki
Pietruszka – 0,50 szt.
Woda – 1 szklanka
Ziemniak – 1 szt.
Czas przygotowania:
Przygotowanie:10 minut
Gotowanie:15 minut
Razem:25 minut
Przygotowanie:
Zagotuj wodę.
Pokrój i obierz warzywa. Z fasolki oprócz końcówek usuń także boki z włóknami.
Na wrzątek wrzuć buraka. Gotuj 10 minut.
Do buraka wrzuć marchewkę, pietruszkę, ziemniaka, fasolkę szparagową. Gotuj 10 minut.
Dodaj kalafior. Gotuj jeszcze 5 minut.
Dodaj masło i kleik. Zmiksuj.
Odczekaj aż zupa ostygnie i dodaj mleko Gotowe.
Justyna Trojaczek
www.przepisy-dla-dzieci.pl