Łazanki z makiem
Doskonały przepis na wigilię! Łazanki z makiem, miodem i rodzynkami skuszą nie tylko dorosłych!
SKŁADNIKI:
– 20 dag suchego maku
– 4 łyżki miodu
– 4 łyżki rodzynek
CIASTO ŁAZANKOWE:
– 4 jajka
– 3 szklanki mąki
– ewentualnie 1 łyżka wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok. pół godziny.
Studzimy go i odsączamy, po czym mielimy maszynką do mięsa trzykrotnie.
Rodzynki sparzamy wrzątkiem, odsączamy.
Miód rozpuszczamy na niewielkim ogniu (im, krócej tym lepiej, bo miód w dużej temperaturze traci swoje właściwości). Mieszamy mak z miodem i rodzynkami.
Na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki, wbijamy do niego jajka. Wyrabiamy starannie. Ciasto powinno być dość twarde ale elastyczne.Jeśli więc jest za twarde – dodajemy odrobinkę wody, jeśli za miękkie-odrobinkę mąki. Kiedy przestanie się lepić do rąk i będzie gładziutkie,odstawiamy je na parę minut, aby odpoczęło.
Na posypanym mąką blacie wałkujemy ciasto bardzo cienko. Kroimy na paseczki pod skosem (aby powstały romby) o szerokości 1,5-2 cm.
Gotujemy łazanki w osolonym wrzątku. Odcedzamy na durszlaku. Mieszamy z masą makową.
Ja posypałam je z wierzchu kawałeczkami orzechów.
Przepis nadesłał do nas użytkownik cyprian-25