Ryba po grecku
Zdrowe i pyszne danie, które można serwować już rocznemu szkrabowi. Dobry przepis, który warto dołączyć do menu wigilijnego! Przepis ten zwyciężył w naszym konkursie: „przepis miesiąca grudnia 2012” 🙂
Składniki:
– filet z mintaja, dorsza lub innej chudej, delikatnej ryby
– marchewka duża
– pietruszka średnia
– ćwierć średniego selera
– 2 cm pora
– 3 krążki cebuli cukrowe
– 2 pomidory bez skórki
– łyżeczka oleju rzepakowego
– łyżka soku z cytryny
– odrobina soli, pieprzu, cukru, słodkiej papryki
Wykonanie:
Marchewkę, pietruszkę, pora i selera obieram i trę na grubej tarce, cebulę obieram i siekam, pomidory kroję na cząstki.
Na rozgrzanym oleju obsmażam fileta,dorzucam warzywa,podlewam woda i duszę pod przykrycem aż zmiękną, ryba rozpadnie się na kawałeczki, pomidory roztopią się na sos.
Na koniec dodaję łyżkę soku z cytryny , doprawiam do smaku. Można podawać na ciepło lub na zimno.
Dekoruję natką pietruszki.
Przepis nadesłał do nas użytkownik Agunia29