Śledzie w korzennej marynacie
Śledzie od dawna goszczą na naszych wigilijnych stołach. Czy ktoś z Was próbował śledzie w korzennej marynacie? Zapraszamy do lektury, przepis wydaje się być na prawdę ciekawy.
SKŁADNIKI:
– 0,5 kg solonych filetów śledziowych
– 2 cebule
– 4 łyżki oleju
– 3 łyżki miodu
– 1 łyżeczka gorczycy białej
– 0,5 łyżeczki imbiru
– 50ml octu winnego ziołowo-czosnkowego
– 1 łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej
– 8-10 ziaren jałowca
– 1 łyżeczka ziela angielskiego
– 1 łyżeczka papryki
– Pieprz ziołowy
PRZYGOTOWANIE:
– Śledzie zamaczamy w wodzie na 10 minut, a następnie kroimy na kawałki.
– Drobno pokrojoną cebulę szklimy na oleju i do tego dodajemy paprykę, ocet winny, gorczycę białą, imbir, pieprz ziołowy, gałkę muszkatołową, jałowiec i ziele angielskie.
– Ostudzoną marynatą polewamy śledzie.
Przepis nadesłał do nas użytkownik plomien