Korzenne pierniczki cynamonowe
Na choinkę lub od razu do buzi 🙂 Pyszne pierniczki pachnące cynamonem. Bez dodatku tłuszczu i cukru, na bazie pełnoziarnistej mąki 🙂 Po otwarciu piekarnika od razu czuć zapach świąt 🙂
SKŁADNIKI:
– 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (ok. 250g)
– 1 całe jajko i 1 białko
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cynamonu
– 2 goździki (rozgnieść)
– 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
– 1 1/3 łyżki słodziku w proszku
– 1 łyża jogurtu naturalnego
SKŁADNIKI NA LUKIER:
– 1 łyżka odtłuszczonego mleka w proszku
– 1 płaska łyżka słodziku w proszku
– 1 1/2 łyżki mleka
– 10 kropelek soku z cytryny
– Dodatkowo żurawina lub rodzynki 🙂
Składniki na ciasteczka ze sobą wymieszać i zagnieść. Rozwałkować ciasto na ok. 1 cm grubość. Wycinać ciasteczka foremkami. Ułożyć na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku 20 minut w 180 stopniach. Następnie przygotować lukier, łącząc ze sobą potrzebne składniki, które należy wymieszać do uzyskania lepkiej konsystencji. Po upieczeniu smarować pierniczki lukrem, a następnie ozdobić żurawiną 🙂
Przepis nadesłał do nas użytkownik serwisu