Łososiowe małe co nieco
Użytkowniczka iwonakiwi pisze do nas: „Moje dzieci nieszczególnie lubią rybę, a od jakiegoś czasu obraziły się też na warzywa. Małe dania-przekąski okazały się świetnym sposobem na to żeby zjadły choć troszeczkę. Proponuję małe co nieco z łososiem w roli głównej, słodką pieczoną czerwoną papryką oraz dla kontrastu słoną fetą. To wszystko podaję z zielonym pesto z ruccoli co stwarza atrakcyjną dla dzieci barwną kompozycję”. Spróbujecie?
Składniki:
-1 dzwonko lub filet z łososia
-2 czerwone papryki
-1 feta
-duża garść ruccoli
-ok. 15 – 20 orzechów pistacjowych
-2 plasterki ulubionego sera
-2 ząbki czosnku
-pieprz
-sól
-sok z cytryny
-oliwa z oliwek
Paprykę przecinamy na pół i czyścimy z gniazd nasiennych. Wstawiamy do piekarnika na 230 stopni (opcja grill, choć może być termoobieg) na ok 30 min. Kiedy papryka się piecze solimy i pieprzymy łososia i skraplamy sokiem z cytryny. Następnie umieszczamy w szybkowarze na ok. 8 min.
Gdy papryki są gotowe zdejmujemy z nich skórkę (powinna bardzo łatwo odchodzić) i kroimy w paseczki. Fetę rozdrabniamy widelcem. Grubość warstwy fety mniej więcej taka jak grubość papryki.
Ugotowanego łososia dzielimy na kawałki ok. 3 cm. i owijamy go paskiem papryki z fetą. Przebijamy wykałaczką.
Pesto:
Do miksera wkładamy:
ruccolę
ser starty lub pokruszony
orzechy pistacjowe obrane z łupinki
czosnek obrany i posiekany
W trakcie miksowania dodajemy oliwę tak aby powstała konsystencja gęstego sosu. Można lekko posolić, ale nie jest to konieczne.
Smacznego
Przepis nadesłała do nas użytkowniczka iwonakiwi