Zapiekane pomidory
Pomidory można serwować na wiele sposobów. Próbowaliście zapiekane? Polecamy!
SKŁADNIKI:
• 80 dag pomidorów
• 1 kulka mozzarelli
• 4 łyżki posiekanej bazylii
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 4-6 ząbków czosnku
• 1 cebula
• 3 łyżki ziaren słonecznika
• 1 łyżka masła
• 2 łyżki oliwy
• Sok z połowy cytryny, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Pomidory umyj, pokrój na cząstki. Ułóż jedną warstwę w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania. Oprósz solą i pieprzem. Posyp posiekanym czosnkiem, cebulą pokrojoną w piórka, bazylią i natką pietruszki. Skrop sokiem z cytryny i oliwą.
Na warstwę pomidorów zetrzyj na grubej tarce mozzarellę. Wierzch posyp ziarnami słonecznika. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekaj przez 15-20 minut, aż ser się roztopi. Udekoruj świeżymi ziołami. Podawaj ze świeżą bagietką.
Przepis nadesłał do nas użytkownik marika1503