Na jesienne dni witamina C pomoże mi!
Nadeszła jesień, a wraz z nią chłodniejsze dni i osłabienie organizmu. Dobrze zatem pomyśleć o wzmocnieniu naszej odporności. Na pewno pomoże nam w tym jedyna w swoim rodzaju witamina C. Znajdziemy ją w wielu produktach, musimy tylko nauczyć się, gdzie jej szukać.
Witamina C, zwana także kwasem askorbinowym, to podstawa naszego jesiennego menu. Wzmacnia system odpornościowy organizmu, stymulując gospodarkę hormonalną. Wspomaga uszczelnianie naczyń krwionośnych, przez co przenikanie chorobotwórczych mikroorganizmów jest utrudnione. Chroni przed przeziębieniami i grypą, a także obniża poziom stresu, oraz ułatwia gojenie się ran i złamań.
Warzywa i owoce zawierające witaminę C
Wśród źródeł witaminy C na pierwszym miejscu znajdują się warzywa kapustne i owoce jagodowe (czarne porzeczki zawierają około 180 mg w 100 g), na drugim ziemniaki (14 mg witaminy w 100 g zależnie od pory roku), na trzecim żółte i zielone warzywa i owoce, na czwartym pozostała grupa warzyw i owoców jak truskawki, maliny, owoce cytrusowe i południowe. Dobrym źródłem tej witaminy są także owoce żurawiny.
Najwięcej witaminy C stwierdzono w liściach pietruszki, tzw. natce i w czerwonej papryce.
Kwaszonki na jesienne dni
Bardzo dobrym sposobem na zachowanie witaminy C w produkcie jest kwaszenie warzyw i owoców. Świetnym dodatkiem zatem do jesiennego obiadu będzie sałatka z kwaszonej kapusty i marchewki z dodatkiem oleju rzepakowego (dobre źródło wzmacniającego odporność kwasu omega-3) i soku z cytryny (zawierającego witaminę C).
Mrożonki źródłem witamin
Mrożonki to doskonałe źródło witamin. Owoce i warzywa mogą zachować nawet 80% wartości świeżych. A co ciekawe najlepiej zachowuje się witamina C i mikroelementy. Mrożenie pozwala w większym stopniu niż np. cukrzenie, solenie czy marynowanie zachować najbardziej zbliżoną do produktów świeżych wartość odżywczą, i to bez wprowadzania dodatkowych substancji konserwujących (sól, ocet i inne konserwanty). Zamrażanie jest metodą przechowalnictwa w największym stopniu zapobiegającą stratom witamin w żywności. Na przykład straty witaminy C są stosunkowo niewielkie i wynoszą 20% (dla porównania – w syropach tracimy średnio 75%, w kompotach i dżemach powyżej 35%). Warto zatem sięgać po mrożonki jesienią.
Kilka ciekawostek o witaminie C:
– długotrwałe przyjmowanie aspiryny trzykrotnie zwiększa wydalanie witaminy C, dlatego też należy wtedy zwiększyć dawki tej witaminy,
– dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym witamina C znacznie zmniejsza ryzyko występowania chorób chronicznych, takich jak rak, choroby serca czy zaćma. W celu optymalnego zredukowania ryzyka wystąpienia tych schorzeń, nowe zalecenia dietetyczne sugerują spożywanie nawet do 120 mg tej witaminy dziennie, najlepiej pochodzącej z warzyw i owoców,
– cebula i czosnek, wbrew powszechnym opiniom, zawierają mało witaminy C, cebula mniej niż 10 mg, a czosnek ok. 30 mg, ich pozytywne działanie wiąże się nie tyle z obecnością witaminy C, co z zawartością w nich bioflawonoidów, a także substancji o charakterze bakteriobójczym,
– witamina C należy do najmniej trwałych. Ulega zniszczeniu w wyższej temperaturze, w obecności tlenu, enzymów typu oksydaz (takich jak askorbinaza, peroksydaza i inne) oraz niektórych jonów metali. Przy sporządzaniu potraw (gotowanie, duszenie) traci się do 75% witaminy C, przy suszeniu owoców do 90%. Procesy technologiczne, takie jak pasteryzacja, sterylizacja, a także mieszanie połączone z napowietrzaniem, niszczą witaminę C,
– surówki z pomidorów lub z kapusty długo zachowują witaminę C, natomiast dodatek świeżych ogórków, które zawierają dużo czynnej askorbinazy przyspiesza w surówce z pomidorów rozkład witaminy C
Źródło: www.uroda.com