Owoce jesienne – samo zdrowie!
Polskie owoce górą! Nie tylko dlatego, że kupując je wspieramy krajowy biznes. Jabłka, gruszki i śliwki, czyli owoce jesieni, są smaczne a przede wszystkim zdrowe. Zapobiegają chorobom cywilizacyjnym, wzmacniają układ odpornościowy, regulują pracę jelit.
Śliwki
Są słodkie i smaczne. Zawierają cenne pektyny, które świetnie regulują pracę układu trawiennego, utrudniają wchłanianie cholesterolu a gdy to się stanie – pomagają w jego usunięciu z organizmu. Śliwki posiadają silne właściwości antynowotworowe (zwłaszcza jeśli chodzi o raka jelita grubego oraz piersi), dzięki zawartym w nich antyoksydantom: witaminom A, E oraz polifenolom. Dodatkowo, dzięki nim nasza skóra jest zdrowa i jędrna. Śliwki polecane są osobom chorym na kamicę nerkową gdyż działają moczopędnie.
Bardzo zdrowe są śliwki suszone. To doskonałe źródło błonnika. Zapobiegają zaparciom, neutralizują negatywny wpływ nadmiaru kwasów trawiennych. Śliwki nie są polecane cukrzykom.
Jabłka
Zdrowe i smaczne. Najwięcej cennych składników mają w gniazdach nasiennych i skórce. Zawierają sporo błonnika, regulują prace układu pokarmowego. Skutecznie oczyszczają organizm z substancji toksycznych, zmniejszają wchłanianie cholesterolu. Działają przeciwmiażdżycowo i przeciwnowotworowo. Dzięki dużej ilości potasu żelaza cynku i krzemu poprawiają stan paznokci, włosów i serca. Jabłka mają sporo witamin. Prym wiedzie witamina C, której najwięcej jest pod skórką.
Niskokaloryczne, polecane osobom na diecie.
Gruszki
Spośród wszystkich składników mineralnych gruszki zawierają najwięcej potasu, dlatego działają korzystnie na serce. Zawierają również fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, bor i jod, pektyny i błonnik. Gruszki są bogate w witaminy A, B1, B2, B6, C i PP. Gruszki dzikie zazwyczaj bywają ciężkostrawne. Jednak nawet te współcześnie uprawiane należy starannie przeżuwać. Podobnie jak śliwki, zalecane są osobom cierpiącym na kamicę nerkową i infekcje dróg moczowych. Napar z suszu gruszkowego działa przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie.