forum eMaluszki.pl: Przepisy na 12 miesiąc - forum eMaluszki.pl

Skocz do zawartości

  • (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Przepisy na 12 miesiąc

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Ania Ikona

  • admin
  • Ikona
  • Grupa Administrator
  • Postów 193
  • Rejestracja 29-July 09

Napisano 02 February 2011 - 23:07

Roczny maluszek może jeść niemal wszystko to, co reszta rodziny, pod warunkiem że nie jest alergikiem a potrawy które przyrządzasz są zdrowe.
Masz pomysł na pyszny i zdrowy przepis dla rocznego malucha? Czekamy na wspaniałe przepisy! :)
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   anzu Ikona

  • Lubię gaworzyć
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 57
  • Rejestracja 02-February 10

Napisano 15 February 2011 - 21:33

znalazłam fajny przepis na

KOKTAIL Z MARCHEWKI

Składniki:

* 1 kg marchwi
* 20 dag mrożonych truskawek lub malin
* 2 szkl mleka
* cukier do smaku

Sposób przygotowania:
Mleko zagotuj, ostudź. Marchew dokładnie umyj, oczyść i wyciśnij z niej sok w sokowirówce. Truskawki zmiksuj z cukrem. Połącz przecier truskawkowy z sokiem marchewkowym i energicznie mieszając, dodawaj stopniowo mleko. Rozlej do szklaneczek i jest gotowy do picia. Koktajl podawać dzieciom po ukończeniu 12 miesięcy.

jak córcia skończy roczek to na pewno przygotuję bo wygląda baaardzo apetycznie :) ))
Dołączona grafika
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   mikan Ikona

  • Forumowy noworodek
  • Pip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 1
  • Rejestracja 27-January 11
  • Data urodzenia:03-11-1984

Napisano 16 March 2011 - 13:41

mój synek Adam jest dosyć wybredny i nie chce jeść zup. Uwielbia ogórki kiszone.
Tak wiec jedyna zupa która mu smakuje to ogórkowa
mój przepis na nią:


udko kurczaka
0,5 kg ogórków kiszonych
marchew 4 szt.
pietruszka 2 szt
seler 1/4 (mały kawałek)
brokuły kilka różyczek
por około 1/3
przyprawa warzywna



Synek posiada tylko 6 zębów wiec nie bardzo radzi sobie z gryzieniem większych kawałków,
wiec staram sie mu to ułatwić i kroje wszystko w drobna kostkę.

Do około 2,5l wody dodajemy udko z kurczaka i zagotowujemy. po kolei dodawać pokrojone w kostkę warzywa
(marchew, pietruszka, seler i por pokrojony na cienkie talarki). różyczki brokuła dodajemy w całości. Gotujemy około godziny.
Po godzinie wyjmujemy brokuł i najlepiej zmielić blenderem lub rozgnieść widelcem. Starte lub zmielone ogórki i brokuł dodajemy do zupy.
Całość doprawić do smaku przyprawami według uznania i gotować jeszcze około 20 min. I gotowe.
Synek ma skazę białkową więc nie mogę zagęszczać zup śmietana. Zmielony brokuł i ogórki nadają zupie konsystencje zupy-krem.
Smacznego :)
0

#4 Gość_Małgorzata_*

  • Grupa Gość

Napisano 17 March 2011 - 14:25

Ja na deserek polecam budyń z soczkiem malinowym mój Krzyś to uwielbia:)
0

#5 Gość_Małgorzata_*

  • Grupa Gość

Napisano 17 March 2011 - 14:31

Mój synek jeszcze nie ma roczku ale je prawie wszystko dlatego tez polecam to co jest standardowe ale co dzieciaczki bardzo lubią a wiec:
a obiadek Krzyś uwielbia gotowana marchewkę z ziemniaczkiem + odrobinkę masełka wcina niesamowicie
na podwieczorek marchewkę tarta na tarce z jabłuszkiem i pokruszony do tego biszkopcik zamiast cukru na osłodę
na podwieczorek może być również kisiel z jabłuszkiem tartym same pyszności:)
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Ania Ikona

  • admin
  • Ikona
  • Grupa Administrator
  • Postów 193
  • Rejestracja 29-July 09

Napisano 17 March 2011 - 14:39

Pani Małgosiu, bardzo fajne pomysły na jedzonko dla maluszków :) Przypominam jednak, że na nagrodę mogą liczyć jedynie zarejestrowane użytkowniczki. Bez tego nie będziemy mogli zliczyć dodanych przepisów i skontaktować się z Panią.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   nataliawojtek Ikona

  • Pierwsze słowa
  • PipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 32
  • Rejestracja 28-January 11
  • Data urodzenia:22-03-1985

Napisano 24 March 2011 - 11:17

Uważam, że dobrze wyglądający obiad to połowa sukcesu :) Mam więc swój ulubiony sposób na podanie ziemniaczków:
Do ugotowanych ziemniaków dodajemy masełko, mleczko i dusimy. Z przestudzonych ziemniaków formujemy ,,wałeczki,, (mniej więcej wielkości kciuka). Taki wałeczek obtaczamy w jajku i bułce tartej, no i na patelnię! Do tego proponuję nugetsy z kurczaka (panierka jak do ziemniaczków)(jeżeli filet z kurczaka pokroimy na kwadraciki to mamy już zabawę w geometrię :rolleyes: ) Żeby było kolorowo dołóżmy marchewkę gotowaną na parze (obowiązkowo pokrojoną w plastry, żeby jakieś kółka znalazły się na talerzu) I brokuły do tego- żeby zrobiło się wiosennie i kolorowo :lol:

Deserek bardzo prosty: do miseczki wrzucamy pokrojoną brzoskwinię (oczywiście może być z puszki), zalewamy truskawkową galaretką (a tak dla kontrastu), na to zielona galaretka. Na górę kleksik z bitej śmietany :rolleyes:

Smacznego !!!
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   nataliawojtek Ikona

  • Pierwsze słowa
  • PipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 32
  • Rejestracja 28-January 11
  • Data urodzenia:22-03-1985

Napisano 24 March 2011 - 11:22

Aha, mam nadzieję, że 12 miesięczne dziecko poradzi sobie z takim obiadem. Nie mam jeszcze doświadczenia, bo mój synek ma dopiero niecałe 6 miesięcy...ale może z pomocą rodziców da radę :) Jeśli nie to polecam na obiad dla kogoś starszego :rolleyes: mój mąż to uwielbia :lol:
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   iwon Ikona

  • Pierwsze słowa
  • PipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 19
  • Rejestracja 18-June 10
  • Data urodzenia:05-03-1975

Napisano 24 March 2011 - 14:46

Przepis na Koperkowe pulpeciki.Składniki:Filet z kurczaka,czerstwa kajzerka namoczona w wodzie i mocno odciśnięta,jajko,drobno pokrojona cebula,łyżka posiekanej natki pietruszki.Sos:marchewka i pietruszka pokrojone w drobną kostkę,liść laurowy,2-3 ziarna ziela angielskiego,filiżanka mleka modyfikowanego,garść siekanego koperku,2-3krople soku ze świeżej cytryny.Mięso wraz z bułką przepuścić przez maszynkę.Dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami.Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodajemy łyżkę kaszy manny.Formujemy malutkie pulpeciki.Do rondelka wlewamy 2 szklanki wody,wrzucamy marchewkę i pietruszkę,ziele i liść.Gotujemy 10min.Do wywaru wkładamy pulpeciki i gotujemy na małym ogniu ok.0,5godż.Z wywaru wyjmujemy warzywa i przyprawy{liść i ziele}.Do filizanki mleka dodajemy troszkę mąki i mieszamy.Dodajemy do gotującego się wywaru.Gdy zabulgocze zdejmujemy z ognia.Dodajemy koperek i sok z cytryny.Pulpeciki podajemy na ciepło np. z ryżem,polewając je koperkowym sosem.Dekorujemy pyszną marchewką.Smacznego.
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   iwon Ikona

  • Pierwsze słowa
  • PipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 19
  • Rejestracja 18-June 10
  • Data urodzenia:05-03-1975

Napisano 25 March 2011 - 09:44

Jogurt dla maluszka sama robię oto mój przepis na JOGURT MORELOWY Z BISZKOPTEM. Składniki2-3łyżki jogurtu naturalnego,1 dojrzała morela,biszkopcik. Morelę obieramy ze skórki,oddzielamy pestkę i kroimy na małe cząstki i przecieramy przez sitko.Roztarty owoc dodajemy do jogurtu naturalnego.Biszkopt drobno rozkruszamy do jogurtu,wymieszaj i gotowe.
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   fifi150180 Ikona

  • Forumowy noworodek
  • Pip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 8
  • Rejestracja 17-February 10
  • Data urodzenia:15-01-1980
  • LocationŚroda Wlkp.

Napisano 25 March 2011 - 14:42

Jak powszechnie wiadomo śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia dlatego też staram się aby mój synek zawsze zjadł coś pożywnego i za razem smacznego. Jego ulubioną potrawą jest jajecznica na parze z zielonym ogórkiem. Przyrządzam ją w następujący sposób:

Składniki:
- 1 jajko
- pół zielonego ogórka
- 1-2 łyżeczki dobrej oliwy
- szczypiorek

Umyte i sparzone w skorupce jajko rozbijam i energicznie roztrzepuję widelcem. Dodaję obrany i starty ogórek i delikatnie mieszam. Następnie przekładam do żaroodpornej miseczki posmarowanej oliwą i ustawiam na naczyniu z wrzącą wodą. Ogrzewam mieszając tak długo aż jajecznica będzie ścięta. Gotową posypuję drobno posiekanym szczypiorkiem. Zazwyczaj podaję z chlebkiem pszennym posmarowanym masłem.

Polecam :rolleyes:
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   iwon Ikona

  • Pierwsze słowa
  • PipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 19
  • Rejestracja 18-June 10
  • Data urodzenia:05-03-1975

Napisano 28 March 2011 - 13:14

lETNI KOMPOCIK Z TRUSKAWKAMI.Składniki:5 truskawek,łyżeczka cukru,2/3 butelki niegazowanej wody dla niemowląt.Przygotowanie:Do wody dodajemy łyżeczkę cukru i trzeba zagotować.Dodajemy truskawki i jeszcze raz gotujemy.Studzimy i gotowe do picia.
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   gosiaMaltan Ikona

  • Forumowy noworodek
  • Pip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 4
  • Rejestracja 28-March 11
  • Data urodzenia:14-02-1986

Napisano 28 March 2011 - 20:07

Wyświetl postUżytkownik iwon dnia 24 March 2011 - 14:46 napisał

Przepis na Koperkowe pulpeciki.Składniki:Filet z kurczaka,czerstwa kajzerka namoczona w wodzie i mocno odciśnięta,jajko,drobno pokrojona cebula,łyżka posiekanej natki pietruszki.Sos:marchewka i pietruszka pokrojone w drobną kostkę,liść laurowy,2-3 ziarna ziela angielskiego,filiżanka mleka modyfikowanego,garść siekanego koperku,2-3krople soku ze świeżej cytryny.Mięso wraz z bułką przepuścić przez maszynkę.Dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami.Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodajemy łyżkę kaszy manny.Formujemy malutkie pulpeciki.Do rondelka wlewamy 2 szklanki wody,wrzucamy marchewkę i pietruszkę,ziele i liść.Gotujemy 10min.Do wywaru wkładamy pulpeciki i gotujemy na małym ogniu ok.0,5godż.Z wywaru wyjmujemy warzywa i przyprawy{liść i ziele}.Do filizanki mleka dodajemy troszkę mąki i mieszamy.Dodajemy do gotującego się wywaru.Gdy zabulgocze zdejmujemy z ognia.Dodajemy koperek i sok z cytryny.Pulpeciki podajemy na ciepło np. z ryżem,polewając je koperkowym sosem.Dekorujemy pyszną marchewką.Smacznego.


Bardzo ciekawy przepis :) muszę wypróbować!!!
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   gosiaMaltan Ikona

  • Forumowy noworodek
  • Pip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 4
  • Rejestracja 28-March 11
  • Data urodzenia:14-02-1986

Napisano 28 March 2011 - 20:13

Wyświetl postUżytkownik nataliawojtek dnia 24 March 2011 - 11:22 napisał

Aha, mam nadzieję, że 12 miesięczne dziecko poradzi sobie z takim obiadem. Nie mam jeszcze doświadczenia, bo mój synek ma dopiero niecałe 6 miesięcy...ale może z pomocą rodziców da radę :) Jeśli nie to polecam na obiad dla kogoś starszego :rolleyes: mój mąż to uwielbia :lol:


Nasz synek ma skończone 11 miesięcy i bardzo często ,,zagląda nam do talerza,,. Często robię właśnie duszone ziemniaczki żeby mógł jeść razem z nami. Pierś z kurczaka też mu smakuje. Wiadomo, że trzeba to dzielić po prostu na małe kawałeczki.
Wydaje mi się tylko, że może jeszcze ,,nie docenić,, formy podania :P Ale pomysł super :rolleyes:
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   bieszczady Ikona

  • Forumowy noworodek
  • Pip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 1
  • Rejestracja 25-June 10
  • Data urodzenia:10-03-1088

Napisano 06 April 2011 - 19:23

deserek dla rocznego maluszka:-) SEREK WANILIOWY

1 śmietana 18%
2 białka
pół budyniu waniliowego
1/4 szklanki cukru

Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać śmietanę, budyń w proszku, oraz cukier.
wszystkie składniki dokładnie wymieszać i deserek gotowy. Smakuje dokładnie tak jak serek homogenizowany.
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Gocia Ikona

  • Forumowy noworodek
  • Pip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 1
  • Rejestracja 07-April 11
  • Data urodzenia:16-02-1988

Napisano 07 April 2011 - 11:00

Witam,
Najlepsze śniadanko na świecie... sprawdzone i ukochane przez mojego Kacperka.

Przepis extra prosty:
1 jajo:)
natka pietruszki
szczypiorek
pomidorek lub ogórek kiszony:)
bułeczka
masełko


Jajko gotujemy, tylko w troszkę inny sposób. Najpierw gotujemy wodę w garnku:, jak zaczyna wrzeć, mieszamy ją by powstał "wirek". Wlewamy jajko ( bez skorupki- np. z filiżanki lub kto bardziej wprawiony bezpośrednio ze skorupki) delikatnie mieszamy okrężnymi ruchami:) gotujemy chwilkę, cedzakiem wyjmujemy na talerzyk. A co do reszty to niech zadziała fantazja. Im bardziej kolorowo i śmieszniej tym smaczniejsze:)

TO MÓJ SPOSÓB NA "JAJECZNICĘ DLA MALUSZKA"
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   petronella Ikona

  • Pierwsze słowa
  • PipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 42
  • Rejestracja 27-June 10

Napisano 09 April 2011 - 10:31

Pomarańczowa zupa z soczewicy


Składniki:
- 1/3 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 marchewka
- cebulka (mała lub połowa dużej)
- łyżka masła
- kolendra
- pieprz ziołowy

Przygotowanie:
Soczewicę zalej woda gotuj ok. 45 min. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulkę drobno pokrój. Marchew i cebulkę dodaj po 45 min do soczewicy i gotuj jeszcze jakieś 15 min. po tym czasie dodaj przyprawy.


P.S przepis jest na prawde pyszny. I choć mój mąż ma ponad 12 miesiecy to go uwielbia :))
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   petronella Ikona

  • Pierwsze słowa
  • PipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 42
  • Rejestracja 27-June 10

Napisano 09 April 2011 - 10:52

Małdrzyki

Składniki:
- 150 g mąki
- 150 g białego niezbyt wilgotnego sera
- 150 g miękkiego masła
- 1 żółtko
- cukier puder (według słodkości i uznania!)

Przygotowanie:
Ser utrzyj w misce na jednolitą masę. Masło posiekaj. Wyłóż ser na stolnicę, dodaj mąkę, masło i żółtko. Siekaj składniki nożem tak długo aż się połączą, po czym lekko zagnieć ciasto ręką. Ciasto rozwałkuj na ok. 2 mm, wycinaj najlepiej literatką małe ciasteczka. Piekarnik nagrzej do 1800C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, i ułóż na niej ciasteczka. Piecz przez ok. 8 do 14 min. Wyjmij z pieca, ostudź i posyp cukrem pudrem. Smaczne na ciepło i na zimno.
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   petronella Ikona

  • Pierwsze słowa
  • PipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 42
  • Rejestracja 27-June 10

Napisano 09 April 2011 - 10:53

Pierwsze leniwe kluseczki:)


Składniki:
- 1 jajko
- 1 opakowanie twarożku
- 3 łyżki mąki
- tarta bułka
- masło

Przygotowanie:
Twarożek przełóż do miseczki. Wbij do niego jajo, dosyp mąkę i bardzo dokładnie wymieszaj tak, aby nie zostały żadne grudki. Ciasto powinno być dość rzadkie. W garnku zagotuj wodę. Nabieraj ciasto na łyżkę i wkładaj na wrzątek. Gotuj pod przykryciem. Gdy wypłyną na powierzchnię, poczekaj jeszcze chwilkę i wyjmij łyżką cedzakową. W garnuszku roztop masło i wsyp bułkę tartą. Zrumienioną bułką polej leniwe.
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   petronella Ikona

  • Pierwsze słowa
  • PipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 42
  • Rejestracja 27-June 10

Napisano 09 April 2011 - 10:57

Pulpety z jaj

Składniki:
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczka masła
- 3 łyżeczki mleka
- kawałek czerstwej bułki
- 2 łyżki tartej bułki
- 1/2 łyżeczki masła

Przygotowanie:
Jedno jajko umyj, zalej zimną wodą i ugotuj na twardo. Ugotowane jajko ostudź, obierz ze skorupki i rozgnieć widelcem. Kawałek czerstwej bułki namocz w mleku, odciśnij i porwij na kawałeczki. W misce utrzyj bułkę, masło i rozgniecione jajko i rozmącone surowe jajko. Z otrzymanej masy formuj małe kotleciki i obtaczaj w bułce tartej. Kotleciki usmaż na ma maśle.
0

  • (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć