forum eMaluszki.pl: Rozszerzanie diety a kolka - forum eMaluszki.pl

Skocz do zawartości

Rozszerzanie diety a kolka

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   mekka28 Ikona

• Zaawansowany użytkownik
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 77
  • Rejestracja 26-November 09
  • Data urodzenia:30-09-1983

Napisano 26 November 2009 - 16:36

Moja córcia ma 4 miesiące i jak na razie jest tylko na cycusiu. Pediatra poleciła mi abym już teraz rozpoczynała rozszerzanie diety. Nie wiem od czego zacząć, i trochę się boję bo Alunia jest dzieckiem kolkowym. Od 3 tygodnia życia miewa większe lub mniejsze napady kolek. Ja raczej staram się odżywiać dobrze. Zero potraw "kolkowych" a jednak małą męczy dolegliwość. CO myślicie o rozszerzaniu diety u takiego maluszka kolkowego?
Jestem kobietą... burzą, ogniem, deszczem...
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Kasieńska Ikona

• PipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 79
  • Rejestracja 15-September 09

Napisano 27 November 2009 - 10:26

Ja rozszerzałam dietę dopiero od 6 miesiąca. Uważam że jeśli karmisz piersią to jest to trochę za wcześnie na rozszerzanie diety, zwłaszcza że dzidzia ma problem z brzuszkiem. Skonsultuj tę decyzje z innym lekarzem
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   kobietka Ikona

• PipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 71
  • Rejestracja 11-September 09

Napisano 28 November 2009 - 20:28

ja też jestem zdania że jeśli karmisz piersią to wstrzymaj się z rozszerzaniem diety. Delikatna marchewka czy dietetyczny ziemniaczek na pewno nie poprawią sytuacji z kolkami. Wręcz przeciwnie.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Justynka Ikona

• PipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 104
  • Rejestracja 02-August 09

Napisano 29 November 2009 - 13:42

nie chcę krytykować Twojego pediatry bo pewnie wie co mówi, ale zapytaj go tak na wszelki wypadek dlaczego zaleca już teraz rozszerzanie diety. Albo skonsultuj to z innym lekarzem. A co wynika z obserwacji dziecka? Czy po zjedzeniu pokarmu z cycusia mała jest głodna i się dopomina więcej? Co Ci podpowiada Twoja matczyna intuicja? U mnie mała piła moje mleko do 6 miesiąca i nie zauważyłam żeby była po nim głodna dlatego do głowy by mi nie przyszło, żeby ją dokarmiać.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Niki_24 Ikona

• PipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 62
  • Rejestracja 29-November 09
  • Data urodzenia:09-09-1983

Napisano 30 November 2009 - 16:37

ja też mam dziecko kolkowe (5 miesięcy) i karmie tylko piersią. moja pediatra mówiła ze mam utrzymać karmienie piersią do 6 misiąca.potem rozszerzac diete ale bardzo ostrożnie
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   mekka28 Ikona

• PipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 77
  • Rejestracja 26-November 09
  • Data urodzenia:30-09-1983

Napisano 02 December 2009 - 15:15

no podobno teraz są inne trendy i dzieciom już nawet w 4-5 miesiącu można rozszerzać dietę, również tym które są na cycusiu. Dziewczyny mam już mętlik w głowie, sama nie wiem co robić. W przyszły poniedziałek mam wizytę u innego pediatry, zobaczymy co powie
Jestem kobietą... burzą, ogniem, deszczem...
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Rosa Ikona

• PipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 128
  • Rejestracja 15-August 09

Napisano 05 December 2009 - 11:08

słyszałam że w piątym miesiącu już można, ale Twoja córeczka ma dopiero 4 a to ZDECYDOWANIE za wcześnie. twoje mleko w zupełności jej wystarcza
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   agunia Ikona

• PipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 71
  • Rejestracja 20-August 09

Napisano 06 December 2009 - 16:59

ja też bym sie wstrzymała, mnie tak podkusiło żeby podać w 4 miesiącu trochę soku jabłkowego i skończyło sie to ostrym bólem brzuszka.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   plicha Ikona

• PipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 67
  • Rejestracja 29-November 09
  • Data urodzenia:12-07-1978

Napisano 07 December 2009 - 20:27

a jak my byłyśmy małe, to dzieciom karmionym piersią rozszerzano dietę już w 3 miesiącu i nikt nie mówił ze to ma wpływa na kolki
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   dzidzia2008 Ikona

• PipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 45
  • Rejestracja 24-February 10
  • Data urodzenia:11-04-1980
  • LocationPoznań

Napisano 11 March 2010 - 23:27

Zgadzam się z plicha, osiem lat temu moja córcia dostawała już w 4 m-cu życia marcheweczkę i jabłko, jakie mnie zdziwienie wzięło gdy 2 lata temu urodziłam synka i okazało się że mogę mu rozszerzyć diete dopiero po 4 m-cu, czyli w 5m-cu, tak jest teraz napisane na słoiczkach po ... m-cu, 8 lat temu było napisane w...m-cu.
Ale z tego co się dowiedziałam to wszedł nowy wykaz żywienia dzieci czy cos takiego i uczeni stwierdzili że tak jest lepiej, podobno
każdy i tak zrobi jak zechce
Dołączona grafika
0

#11 Gość_pilar_*

• Grupa Gość

Napisano 12 March 2010 - 13:08

ja rodziłam dziecko 5 lat temu i wtedy byla zasada ze rozszerzanie diety od 6 miesiąca
teraz podobno jest trend że od 5
ciągle się to zmienia a człowiek głupi jest co i jak
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Dziama Ikona

• PipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 37
  • Rejestracja 08-February 10

Napisano 20 March 2010 - 08:56

Ja karmiłam do 6 m-ca tylko cycusiem i też bym Ci tak radziła. To najlepszy pokarm dla dziecka. A codo kolek, to wiem po sobie że czasami każdy płacz dziecka, niekoniecznie związany z kolką zwala się na tą dolegliwość. A jak lepiej pozna się dziecko to można rozróżnić płacz.
0

Szybka odpowiedź

• Decrease editor size
  • Powiększ pole edytora