Wybierz swoją kolorystykę
   
Są smaczne i zdrowe. Można z nich zrobić pyszne soki, zupy i sałatki a nawet wypieki. Jednak nie wszystkie można podawać najmniejszym dzieciom. Warzywa trzeba wprowadzać stopniowo do diety malucha.

Jarzyny to kopalnia witamin i minerałów. Warto, aby gościły na talerzu Twojego szkraba jak najczęściej. Zawierają mnóstwo witamin, soli mineralnych oraz błonnika. Nie mają dużo kalorii, a więc nie tuczą. Surowe, gotowane na parze lub duszone są nie tylko zdrowe, ale również smaczne.

Dieta dziecka powinna zawierac warzywa, które są źródłem wielu ważnych witamin. Od czego zacząć?

Niektóre warzywa można podawać już 5 - miesięcznym szkrabom. Są to jarzyny lekkostrawne, które rzadko wywołują alergie: ziemniaki, marchewka i dynia. Wprowadzaj je kolejno do diety malucha, a gdy nie dzieje się nic niepokojącego (dziecko nie ma wysypki, biegunki czy brzydkiej kupki), możesz przyrządzić na bazie tych 3 składników pyszną zupkę. Jeśli Twój szkrab skończył 6 miesięcy, możesz mu zaproponować brokuły, fasolkę szparagową, kalafior czy cukinię. W tym miesiącu możesz podać również pietruszkę i seler, ale uwaga - mogą uczulać. Nowości w 7 miesiącu to brukselka, gotowana biała i czerwona kapusta, por, burak i kalarepa. Od 8 miesiąca możesz podawać szparagi a od 9 miesiąca cebulę i szpinak. W 10 miesiącu czas na ogórka kiszonego i bakłażana, soję. Można również zacząć podawać pomidory, ale trzeba uważać, gdyż mogą maluszka uczulić. Początkowo podawaj maluchowi warzywa w formie zmiksowanej. W 9 miesiącu życia malca, jarzyny wystarczy drobno kroić lub rozgniatać widelcem.

Jak wybierać?



Najlepiej podawać maluchowi warzywa, pochodzące z upraw ekologicznych. Jeśli nie masz dostępu do takich jarzyn, postaraj się kupować te, o których wiesz, że rosły w miarę daleko od ulic. Dobre warzywa, to warzywa świeże. Podając je maluszkowi, sprawdzaj czy skórka nie jest pomarszczona i uszkodzona. Jeśli na warzywach pojawiły się ciemne plamy czy pleśń - absolutnie nie podawaj ich maluchowi. Zawsze przed podaniem myj je dokładnie pod bieżącą wodą. Obieraj cienko lub wcale - najwięcej witamin jest pod skórką. Dobrze, aby maluszek polubił zupy. Znajdują się w nich wszystkie cenne składniki, które pochodzą z warzyw.

Czary mary….



Z jarzyn możesz wyczarować prawdziwe smakołyki. I nie muszą to być tylko zupki czy sałatki. Jarzyny można użyć do przygotowania pysznych zapiekanek, przekąsek a nawet…wypieków. Szczególnie smaczne jest ciasto marchewkowe. Aby je przygotować potrzebujesz:
· 2 szklanki pszennej mąki
· 2 szklanki startej marchewki
· szklankę cukru
· łyżkę sody
· 5 jajek
· łyżkę przyprawy do piernika
· szklankę oleju

Ze startej na tarce (o małych otworach) marchewki wyciśnij sok. Dokładnie umyj jajka i oddziel białko od żółtek. Żółtka, olej, cukier oraz marchewkę włóż do miski i starannie wymieszaj. Do tak przygotowanej masy wsyp mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika oraz sodą. Jeszcze raz wymieszaj. Dodaj ubite na sztywną pianę białko i znów delikatnie wymieszaj. Przełóż masę do formy i piecz około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Smacznego!

poleć znajomemu

Imię i nazwisko nadawcy:
E-mail adresata:
Poleć


Link został wysłany

konkursy suwaczki
Będziesz mamą? Świetnie! Stworzyliśmy dla Ciebie kalendarz ciąży, z którego dowiesz się jak rozwija się Twój maluszek i jak poradzić sobie z ciążowymi dolegliwościami.
Przewidywana data porodu:



POKAŻ MÓJ KALENDARZ
Wybierz miesiąc, który Cię interesuje:

POKAŻ
Wybierz miesiąc, który Cię interesuje:

POKAŻ