Wybierz swoją kolorystykę
   
Wiele słyszałaś o tym, jak ważne w diecie dziecka jest mięso. Jaką wędlinę wybrać, aby była nie tylko smaczna ale i zdrowa?

Racjonalne żywienie dzieci mięsem i wędliną to podawanie produktów wysokiej jakości. Produkty mięsne powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie dziecka. Są dobrym źródłem wysokowartościowego białka, żelaza, cynku oraz witamin z grupy B. Zawierają tłuszcz, który dostarcza małemu organizmowi energii. Najlepiej, aby produkty mięsne były jak najmniej przetworzone lub zostały przygotowane bez substancji dodatkowych. Musisz na to zawracać uwagę – nie wszystkie wędliny są tak samo dobrej jakości.

Substancje dodatkowe



Są to tzw. „polepszacze”. Poprawiają nie tylko wygląd i barwę wędliny, ale również jej konsystencję. Bywa, że przedłużają świeżość produktu. Dzieciom warto podawać produkty, które zawierają jak najmniej tych substancji. Ich nadmiar w jadłospisie malca może spowodować zaburzenia w pracy układu pokarmowego. Dodatkowo (zwłaszcza u alergików) mogą wywołać reakcję uczuleniową.

Co podawać?



Do jadłospisu maluszka najlepiej wprowadzać te wędliny, których producenci mogą pochwalić się certyfikatami ISO. Informacje te znajdziesz na stronach internetowych producentów. Kupując produkty zawsze zwracaj uwagę na datę ważności. Kupując wędliny w opakowaniu, sprawdzaj ich skład – często znajduje się tam szereg składników, których oznaczenia i nazwy mało nam się kojarzą z produktem, który chcemy kupić. Dla małego przedszkolaka świetne będzie pieczone mięso (np. do kanapek) oraz pasztet domowy - kupiony w sklepie zazwyczaj zawiera dużo tłuszczu i oraz substancji dodatkowych. Świetnym dodatkiem do kanapek Twojego przedszkolaka będzie również szynka, zwłaszcza chuda gotowana lub wędzona. Zazwyczaj cena jest dobrym wyznacznikiem jej jakości – ta powyżej 40 zł za kilogram z pewnością jest bardziej wartościowa od szynki, kuszącej niską ceną. Z dużą ostrożnością należy podawać maluchowi mortadelę (mało naturalna wędlina), parówki (zawierają duża ilość tłuszczu oraz białka pochodzącego z dodatków niemięsnych), podroby oraz kabanosy i kiełbaski (zawierają dużo tłuszczu i przypraw). Na obiad dobrze podać drób. Alergikom szczególnie polecana jest jagnięcina i mięso z królika. Smaczne i zdrowe są również: cielęcina, schab wieprzowy oraz polędwica. Mięso najlepiej jest gotować lub dusić.

poleć znajomemu

Imię i nazwisko nadawcy:
E-mail adresata:
Poleć


Link został wysłany

konkursy suwaczki
Wybierz miesiąc, który Cię interesuje:

POKAŻ
Wybierz miesiąc, który Cię interesuje:

POKAŻ