Wybierz swoją kolorystykę
   
Doskonały przepis na wigilię! Łazanki z makiem, miodem i rodzynkami skuszą nie tylko dorosłych!

łazanki z makiem

SKŁADNIKI:



- 20 dag suchego maku
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki rodzynek

CIASTO ŁAZANKOWE:



- 4 jajka
- 3 szklanki mąki
- ewentualnie 1 łyżka wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:



Mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok. pół godziny.
Studzimy go i odsączamy, po czym mielimy maszynką do mięsa trzykrotnie.
Rodzynki sparzamy wrzątkiem, odsączamy.
Miód rozpuszczamy na niewielkim ogniu (im, krócej tym lepiej, bo miód w dużej temperaturze traci swoje właściwości). Mieszamy mak z miodem i rodzynkami.

Na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki, wbijamy do niego jajka. Wyrabiamy starannie. Ciasto powinno być dość twarde ale elastyczne.Jeśli więc jest za twarde - dodajemy odrobinkę wody, jeśli za miękkie-odrobinkę mąki. Kiedy przestanie się lepić do rąk i będzie gładziutkie,odstawiamy je na parę minut, aby odpoczęło.

Na posypanym mąką blacie wałkujemy ciasto bardzo cienko. Kroimy na paseczki pod skosem (aby powstały romby) o szerokości 1,5-2 cm.

Gotujemy łazanki w osolonym wrzątku. Odcedzamy na durszlaku. Mieszamy z masą makową.

Ja posypałam je z wierzchu kawałeczkami orzechów.

Przepis nadesłał do nas użytkownik cyprian-25

02.01.2013


poleć znajomemu

Imię i nazwisko nadawcy:
E-mail adresata:
Poleć


Link został wysłany

konkursy suwaczki
Będziesz mamą? Świetnie! Stworzyliśmy dla Ciebie kalendarz ciąży, z którego dowiesz się jak rozwija się Twój maluszek i jak poradzić sobie z ciążowymi dolegliwościami.
Przewidywana data porodu:



POKAŻ MÓJ KALENDARZ
Wybierz miesiąc, który Cię interesuje:

POKAŻ
Wybierz miesiąc, który Cię interesuje:

POKAŻ